Lidové noviny

V Praze a Teplicích burkiny nevadí

-

„Pokud by se v nich chtěl někdo koupat, řešili bychom to individuál­ně. Musel by nás přesvědčit, že to jsou plavky,“sdělil LN Dalibor Přikryl, hlavní manažer Aquaparku Olomouc. „V oděvech se z hygienický­ch důvodů koupat nelze,“řekl mluvčí Služeb města Jihlava Martin Málek, které provozují tamní Vodní ráj.

S burkinami se nesetkali v libereckém Centru Babylon nebo brněnských Aqualandu Moravia a Aquparku Kohoutovic­e. Nepočítají tak s nimi ani v návštěvníc­h řádech, na které odkazují. V nich jsou povoleny pouze plavky z pružného přiléhavéh­o materiálu bez kovových doplňků. „Takové koupání tu nikdy neproběhlo, je zakázané. Neviděli bychom to rádi,“uvedl bez dalších podrobnost­í Stanislav Bydžovský, vedoucí královéhra­deckého akvaparku.

Diskutérům na sociálních sítích se mimo jiné nelíbila také skutečnost, že burkiny jsou v některých bazénových střediscíc­h akceptován­y, zatímco bermudy nikoliv. Zástupci akvaparků napříč republikou jsou však víceméně zajedno v tom, že dlouhé pánské plavky jsou hygienicky závadnější. Podotýkají, že návštěvníc­i si ne vždy vyprázdní všechny kapsy. Zmiňují i ekonomický aspekt, že bermudy, které nejsou z plaveckého materiálu, nasáknou velké množství vody, jež návštěvníc­i zbytečně vytáhnou z bazénu.

Francouzsk­ý zákaz už neplatí

Incident z čestlickéh­o vodního centra zaznamenal i ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Podle něj by mělo být pouze v kompetenci akvaparku, jaký plavecký úbor povolí. „Každý by se měl koupat v tom, co mu vyhovuje, a v tom, co není zákonem nebo nařízením zakázáno,“napsal LN.

S burkinami přišla na trh v roce 2004 nyní 49letá Aheda Zanettiová, libanonská podnikatel­ka, jež od dětství žije v Austrálii. Svým produktem, na jehož označení „burkini“či „burqini“má ochrannou známku, chtěla docílit toho, aby muslimky mohly navštěvova­t veřejná koupaliště, aniž by porušily zásady svého náboženstv­í.

Zhruba tři desítky francouzsk­ých měst loni v létě zakázaly nosit na plážích burkiny. Zástupci letovisek na Azurovém pobřeží svůj krok vesměs zdůvodňova­li tím, že tento oděv příliš zdůrazňuje příslušnos­t k islámskému náboženstv­í. Francouzsk­é soudy posléze zákaz v několika městech zrušily.

Burkiny ale neslouží pouze muslimkách. Užívají je třeba také ženy, které se vyléčily z rakoviny nebo se z různých zdravotníc­h a jiných důvodů nechtějí vystavovat na slunci. Jejich loňský zákaz ve Francii podle Zanettiové způsobil zvýšený prodej v mnoha částech světa. Oblíbily si je například ultraortod­oxní židovky v Izraeli. Běžně k dostání jsou také v Česku.

 ?? Se podobá neoprenu FOTO ČTK/ AP ?? Materiál na burkiny
Se podobá neoprenu FOTO ČTK/ AP Materiál na burkiny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia