Lidové noviny

Slavná Tour se jede o český pohár

- CVIKOV

Letošní trofeje pro vítěze slavného cyklistick­ého závodu Tour de France vycházejí z klasického způsobu dekorování českého křišťálu. Také letos je vyrobila česká společnost Lasvit ve sklárnách v Lindavě na Českolipsk­u. Trofeje jsou čiré, pouze vítěz bodovací soutěže sprinterů získá zelenou.

Trofeje českolipšt­í skláři vyrábějí od roku 2011, navrhuje je designér Škody Auto Peter Olah. Základní tvar je každý rok stejný a vychází z charakteri­stiky třítýdenní­ho klání. „Jak je závodní pole široké na začátku, tak i trofej dole je široká. Ve střední části se zužuje, to je chvíle, jak se v závodě profilují favorité. A nahoře má jeden nejvyšší bod a je šikmo zřezaná, což symbolizuj­e, že na vrcholu může stát jen jeden,“uvedl Olah.

Cílem ale podle něj je, aby každý rok byly trofeje originální, a to buď použitou dekorativn­í technikou, nebo zpracování­m skla. „Tento rok jsme se podívali na českou tradici,“řekl designér. Inspirací pro vytvoření trofejí se nakonec stal jeden z nejtradičn­ějších brusů používaný na dekorování českého křišťálu. Trofej díky tomu připomíná šperk.

Na trofejích se od prvního návrhu pracuje zhruba dva měsíce, náročná je i výroba. „Výroba každé trvá týden až deset dnů. Jenom ruční broušení zabere dva dny,“uvedl Stýblo. Trofej váží téměř čtyři kilogramy a je vysoká přes 60 centimetrů. Je z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálové­ho skla. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia