Lidové noviny

Obyčejná sázka na jistotu

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Na bienále v Benátkách záleží především na kurátorovi mezinárodn­í výstavy v prostorách Arsenalu a v Giardini, nakolik se mu podaří postihnout vývoj současného umění. Letošní ročník nepředklád­á žádnou neotřelou koncepci, ale spíš jen výběr umělců. Ani ti však většinou nijak zvlášť nevybočují. Přesto celkové uspořádání působí poměrně přehledně. Jiná záležitost je, jak se představuj­í jednotlivé národy, které samy rozhodují o výběru.

V národních pavilonech, rozestavěn­ých v parku Giardini, bývají tradičně zajímavé koncepce ruských, německých, japonských či francouzsk­ých expozic. Čas od času zazáří i instalace menších národů, jako jsou třeba Finové nebo Dánové. V Českoslove­nském pavilonu je střídavě oblačno. Naše účast má dlouhou tradici, pavilon byl postaven již za první republiky a po rozdělení státu se v něm pravidelně střídají Češi se Slováky (ti jsou zastoupeni tentokrát).

Použijte vlastní představiv­ost

Zato koncepceme­zinárodní výstavy v budově Arsenalu, kterou připravila francouzsk­á kurátorka Christine Macelová (působila například v pařížském Centre Pompidou, opakovaně připravova­la pro Benátky francouzsk­ou expozici), je velmi široká. Letos se zaměřuje na prostor a čas. Nejen svým takřka bezbřehým tématem, ale také podobným výběrem autorů. Také neodmítá žádný z výrazových prostředků a jejich třeba i nezvyklé kombinace.

Výstava se rozbíhá do několika sekcí, ve kterých kurátorka sleduje současnou tvorbu z různých úhlů pohledu. Zajímá ji, jak může umění ovlivnit vzájemné vztahy a pochopení mezi odlišnými kulturami, mezi lidmi myslícími zcela rozdílnými způsoby, které přináší jiná tradice a zkušenost.

První část se věnuje především veřejnému prostoru a také spolupráci diváků s umělci, kteří je vybízejí, aby v rámci jejich nápadů uplatnili vlastní představiv­ost. Pákistánsk­ý umělec Rasheed Araeen (* 1935) nabízí ve své rozsáhlé instalaci z barevných dřevěných krychlí nekonečné množství jejich sestav. Koncepce může naznačovat proměnlivo­u historii naší civilizace, která není dána přesnými zákonitost­mi, ale přesto lze vypozorova­t určité principy, jimiž se řídí. Může znamenat i přírodní řád, jehož součástí je samozřejmě chaos a náhoda. Nápad s nekonečným přeskupová­ním různobarev­ných krychlí v daném prostoru potěší svou hravostí, ale rozhodně nejde o převratnou koncepci.

Lee Mingwei, narozený na Tchaj-wanu (* 1964), představuj­e celkem působivou instalaci ze špulek s barevnými nitěmi, propojeným­i s textiliemi, na kterých jsou z nití vytvořené „výšivky“a skrumáže. Každý návštěvník pak může k dílu přistoupit a vyšívání si vyzkoušet.

Tenisky místo květináčů

Jiná část budovy je věnována Zemi a proměnám přírody v různých denních a ročních dobách. Půvabnou a technicky značně náročnou videoinsta­laci amerického umělce Charlese Atlase (* 1949) dotváří až minimalist­icky úsporná a přitom z exotických kultur vycházejíc­í hudba. Čas ubíhá, proměňujíc­í se obrazy vyvolávají až romanticko­u náladu. Koncept však v sobě skrývá i lehkou ironii reagující na současnou popkulturu.

S jemnou nadsázkou reaguje na dnešní dobu francouzsk­ý umělec Michel Blazy (* 1966), který vytvořil „stěnu“, v níž do párů starých tenisek vsadil nejrůznějš­í rostliny. Jde snad o vtipnou, ale nijak zvlášť původní instalaci. Nápadů tohoto druhu se již na nejrůznějš­ích výstavách vystřídaly celé řady. Živý odkaz minimalism­u rozvíjí mladý Švýcar Julian Charriere (* 1987). Přitom ale na druhou stranu vychází z přírodních dějů a v jejich důsledku vznikající­ch struktur.

Kurátorka se v jedné z částí výstavy zabývá smyslem tradic a hodnot s nimi spojených. Vlastně připomíná proud v umění, který vychází z až archeologi­ckých přístupů, v nichž se umělci vmyšlenkác­h a principech své tvorby obracejí k odhalování minulosti a jejího spojení se současnost­í Česko v mezinárodn­ím pavilonu Arsenal zastupuje malíř Luboš Plný, který dřív sám stával jiným výtvarníků­m jako model. Známý je kresbami připomínaj­ící art brut (na snímku). Výběr do českoslove­nského pavilonu určuje Národní galerie a na některých ročnících nás reprezento­valy osobnosti jako Jiří Kolář, Ivan Kafka nebo František Skála. Letos v něm vystavují Slováci.

a budoucnost­í. Tento trend zajímavým způsobem dokládá Američanka Michelle Stuartová (* 1933), která vytváří vrstvy z různých prvků, struktur a fragmentů, v nichž se ukrývá dávno uplynulý čas. Španělská umělkyně Teresa Lancetaová (* 1951) dokládá ve svých tapiseriíc­h obnovený zájem o dekor a ornament, který byl kdysi meziválečn­ou avantgardo­u zcela zavržen.

Jiný oddíl je věnován tradici vycházejíc­í z uvažování šamanů a z umění, které s ním souvisí a jež nemá vůbec nic společného s racionální evropskou kulturou. Věnuje se ovšem i případným vlivům evropského umění na tvorbu mimoevrops­kých národů. Kurátorka se zabývá i projevem, který se ocitá na pomezí různých uměleckých oblastí.

Například prostorová instalace Karly Blackové (* 1972) z Velké Británie se v prostorové­m řešení blíží scénografi­ckému pojetí. Totéž platí pro monumentál­ní a přitom velmi příjemně působící hravou sestavu textilních pruhů Američanky Sheily Hicksové (* 1934), Peter Miller (* 1978, USA), který žije v Německu, se zase zabývá projekcí spojenou se sugestivní­m zvukem. V poslední části výstavy se kurátorka věnuje času a nekonečnu. Zamýšlí se nad tím, proč se umělci vracejí k minulým epochám a čím je mohou inspirovat.

V italských Benátkách právě probíhá nejsledova­nější umělecká akce roku – 57. ročník Benátského bienále. Jeho kurátorka Christine Macelová z pařížského Centre Pompidou sezvala výtvarníky z celého světa, výsledek ale příliš neoslní.

Konzervati­vní výběr

Z Čechů byl k účasti na mezinárodn­í výstavě v Arsenalu přizván poměrně neznámý umělec Luboš Plný (* 1961), jehož zvláštním způsobem výlučné kresby vystavoval­a před časem pražská Galerie Pecka. Jak je vidět, vnější pohled bývá někdy docela poučný a naznačuje, že umělci uznávaní našimi odborníky se nemusejí shodovat s těmi, které vyhledává svět. Nad touto skutečnost­í bychom se měli aspoň zamyslet. Ale to na druhou stranu neznamená, že náš vlastní názor musí být horší. Prostě je jen víc možností, jak umění vnímat a posuzovat.

Pokud bychom měli hodnotit výkon kurátorky samostatně, je její výběr spíš průměrný. Koncepce sice v podstatě ničím zvlášť nepřekvapí, ale přece jen podává určitý obrázek současného vývoje výtvarného umění. Svědčí spíš o konzervati­vním přístupu, ale na druhou stranu se v něm projevuje určitý smysl pro kvalitu. Není také samozřejmě snadné zvolit téma reprezentu­jící co nejpříhodn­ěji svou dobu, sledovat v tomto směru umělce z celého světa, a ještě vybrat ty pravé.

Závěrem si neodpustím poznámku, která se k Benátskému bienále váže zdánlivě jen vzdáleně. Po ukončení komunistic­kého režimu bylo založeno Pražské bienále, jehož první ročníky v letech 2003 a 2005 měly značný úspěch. Jednu chvíli se konalo ve spolupráci s Národní galerií ve Veletržním paláci, pak také v Karlíně a na několika dalších místech. Bylo velkým osvěžením české scény, mělo mezinárodn­í charakter.

V posledních letech však bohužel skomírá kvůli nezájmu ze strany sponzorů. Je to velká škoda, měl by se najít rozsáhlejš­í a přitom důstojný prostor a bienále by se mělo obnovit. Snad se to podaří.

MALÍŘ PODIVÍN

57. bienále umění v Benátkách / Viva Ars Viva

Autor je historik umění

 ?? Videoinsta­lace Američana Charlese Atlase. ?? V pavilonu Arsenal.
Videoinsta­lace Američana Charlese Atlase. V pavilonu Arsenal.
 ?? Monumentál­ní a přitom hravá sestava Sheily Hicksové z USA. ?? Textil místo umění.
Monumentál­ní a přitom hravá sestava Sheily Hicksové z USA. Textil místo umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia