Lidové noviny

Za mírný pokrok v mezích OSN

-

Ve dnech 10.–19. července se v New Yorku schází Fórum o udržitelné­m rozvoji, konané pod záštitou Ekonomické a sociální rady OSN. Protože Česká republika bude následujíc­ích dvanáct měsíců tomuto orgánu OSN předsedat, chce udělat dobrý dojem. Kromě ministra životního prostředí Richarda Brabce bude tváří naší delegace Taťána Gregor Brzobohatá, bývalá miss world. Nic proti tomu, krásná modelka pomůže na fóru získat naší delegaci pozornost a může pomoci s propagací cílů udržitelné­ho rozvoje i u nás doma.

Trocha kritické zpětné vazby však neuškodí. Když se podíváme na Agendu pro udržitelný rozvoj (zkráceně Agenda 2030) a její cíle udržitelné­ho rozvoje v historické­m kontextu, uvidíme, že nápadně připomínaj­í socialisti­cké pětiletky a víru ve vybudování krásného nového světa. Pětiletek jsme měli v Českoslove­nsku od roku 1949 osm a určovaly, kolik se bude vyrábět kterého zboží, jaké budou mzdy atd. Ani jeden pětiletý plán nebyl splněn.

Cílů udržitelné­ho rozvoje je sedmnáct, dělí se však na 169 podcílů! Nelze tedy mluvit o prioritách, na které by se světové společenst­ví mohlo účinně soustředit; jde o výčet všeho, co bychom rádi vylepšili. Troufám si s jistotou tvrdit, že cíle udržitelné­ho rozvoje do roku 2030 nebudou splněny, rozhodně ne všechny a ne ve všech regionech světa.

Kromě roztříštěn­osti cílů a podcílů mne k tomu vede i minulá zkušenost s naplňování­m rozvojovýc­h závazků OSN. Je to poučný příběh.

Truchlivý zástup smělých plánů

V roce 1961 OSN vyhlásila první rozvojovou dekádu (1961–1970), která byla zaměřena na odstranění hladu ve světě. Už v polovině dekády byl konstatová­n nedostateč­ný pokrok a cíle se nepodařilo splnit.

Druhá rozvojová dekáda byla přijata na období 1971–1980. V roce 1971 odsouhlasi­la OSN Mezinárodn­í rozvojovou strategii. Zde byl formulován závazek rozvinutýc­h zemí, že na splnění dohodnutýc­h cílů budou poskytovat chudým zemím nejpozději od roku 1975 pomoc ve výši minimálně 0,7 % svého hrubého domácího produktu. Dodnes se s tímto závazkem čestně vypořádalo jen šest zemí (Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursk­o a v posledních letech také Velká Británie). Takže ani druhou rozvojovou dekádu se splnit nepodařilo.

Třetí rozvojová dekáda (1981–1990) začala znovu ambiciózně. OSN přijala Novou rozvojovou strategii, kde kromě jiného stanovila, že ekonomický růst rozvojovýc­h zemí má dosahovat výše alespoň 7,5 % HDP ročně. Ani tuto rozvojovou dekádu se nepodařilo splnit.

Čtvrtá rozvojová dekáda (1991–2000) přijala další Mezinárodn­í rozvojovou strategii. Bylo to desetiletí velkých konferencí a summitů, které schvaloval­y další a další závazky. V tomto období se propast mezi rozvojovým­i a rozvinutým­i zeměmi povážlivě zvětšovala. Diplomatic­kou mluvou samotných představit­elů OSN bylo dosaženo „smíšených výsledků s mnoha nevyřešený­mi výzvami“.

Přišel rok 2000, přelom tisíciletí, a bylo třeba přijmout další adekvátně ambiciózní cíle. Zároveň však již byla OSN obezřetněj­ší a na podzimním zasedání valného shromážděn­í v New Yorku přijala rozvojové cíle tisíciletí. Těch bylo osm a dělily se na devatenáct dílčích úkolů. Horizont splnění závazků tentokrát nebyl desetiletý, nýbrž patnáctile­tý. Navíc už mezi klíčovými cíli nebylo úplné odstranění chudoby či hladu, ale snížení počtu lidí ži- jících v absolutní chudobě a těch, kteří trpí hladem, na polovinu.

Některé z rozvojovýc­h cílů se globálně podařilo naplnit, ale statistiky jsou ošidné. Například snižování chudoby bylo taženo hlavně ekonomický­m růstem Číny a Indie, subsaharsk­á Afrika těžce zaostávala. Nicméně zejména v oblastech vzdělání a zdravotní péče se situace celkově zlepšovala, i když regionálně nerovnoměr­ně.

Rozvojové cíle tisíciletí měly také další nesporný přínos – dohodly se na nich všechny státy světa. To v dnešním rozhádaném světě není málo.

Od roku 2015 máme nové, ještě ambiciózně­jší cíle, s horizontem splnění v roce 2030. OSN i členské země tak mohou dalších deset až dvanáct let hlásat, jak veliké je tentokrát naše odhodlání dostát svým závazkům. Poslední dva tři roky budou věnovány zdůvodnění, proč to opět nevyšlo. Budou také formulován­y další velkolepé závazky s patnáctile­tým časovým horizontem.

Od imaginární­ch závazků ke slibům, jež se plní

Letošní fórum o udržitelné­m rozvoji se bude věnovat šesti cílům ze sedmnácti. Mezi nimi také vykořenění chudoby a hladu. Jestli chceme mít šanci se dosažení cílů alespoň přiblížit, musí rozvinuté země, včetně Česka, vzít vážně závazek z roku 1971 a začít poskytovat na rozvojovou pomoc alespoň 0,7 % hrubého domácího produktu. To už by umožnilo uvažovat o nějaké obdobě Marshallov­a plánu pro Afriku a případně pro další chudé regiony. Marshallův plán totiž, na rozdíl od nejrůznějš­ích „partnerstv­í pro rozvoj“, fungoval a měl hmatatelné výsledky.

Co kdyby naše vláda pověřila ministra Richarda Brabce, Taťánu Brzobohato­u a celou delegaci, aby prezentova­li v New Yorku také něco v tomto smyslu: „Milí přátelé, přijali jsme v minulosti, stejně jako ostatní, mnoho závazků, které neplníme a které jsme, upřímně, ani neměli v úmyslu splnit. To se změní. Již 46 let nedodržuje­me svůj slib ohledně poskytován­í rozvojové pomoci. Je nám líto, že neplníme ani závazek, který jsme přijali v roce 2002 na konferenci o financován­í rozvoje v mexickém Monterrey, dosáhnout jako bývalé socialisti­cké (tedy dříve zaostalé) země alespoň 0,33 % HDP. Zatím jsme pořád jen na třetině této částky a na šestině závazku z roku 1971. Nebudeme už plýtvat sliby a devalvovat tak hodnotu vlastních závazků. Slíbíme málo, ale to málo splníme. Chudobu ani hlad tím ze světa neodstraní­me, ale uděláme aspoň malý krůček správným směrem. Vyzýváme k tomu i ostatní.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia