Lidové noviny

Účet lobbisty prozradil peníze od ČEZ

-

PRAHA Ve vyšetřován­í možné korupční aféry, v níž figuruje jméno české společnost­i ČEZ a špiček albánské politické scény, nastal posun. Deník MF DNES se dostal k výpisu z účtu kosovského lobbisty Nue Kalaje, na který od ČEZ přišlo 6,8 milionu eur ( přibližně 180 milionů korun). Existují vážné obavy, že peníze byly určeny jako úplatky pro albánské politiky za privatizac­i energetick­é přenosové soustavy.

Reportér deníku se k výpisu dostal, když v albánském hlavním městě několik dní pátral po angažmá společnost­i ČEZ. To nyní intenzivně vyšetřují tamní úřady a nově i česká policie. Prověřují, zda peníze nekončily v kapsách tamních politiků.

Kosovan si peníze z banky v Tiraně oproti všem pravidlům odnesl vyskládané v taškách. Pokud to byly největší, pětiseteur­ové bankovky, vážily dohromady přes patnáct kilogramů, píše list.

V nyní vyšetřovan­é aféře jde o privatizac­i jediné albánské společnost­i na distribuci elektrické energie. Firma ČEZ, kterou ovládá český stát, v ní v roce 2009 získala rozhodujíc­í podíl. Zaplatila za něj 102 milionů eur.

Poté, co MF DNES o případu informoval­a poprvé, ČEZ odmítl své obchody s Kalajem kvůli policejním­u vyšetřován­í komentovat. „S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily není možné blíže komentovat,“opakuje mluvčí firmy Ladislav Kříž. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia