Lidové noviny

Zaplaťme z peněz EU učitele

Aleš Chmelař

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Premiér Bohuslav Sobotka sliboval návrat do mainstream­u EU. Teď z jedné strany Brusel zahájil s Českem řízení kvůli nedodržová­ní migračních kvót, z druhé strany Praha chystá žalobu na Evropskou komisi kvůli směrnici o zbraních. Je tohle ten hlavní proud?

Evropský mainstream je tekutý. Není to pozice Evropské komise, ale suma názorů členských států. My jsme braní za konstrukti­vního a seriózního hráče. Dřív jsme se principiál­ně stavěli proti některým iniciativá­m, protože jsme s evropským projektem nesouhlasi­li. Teď máme konkrétní argumenty, které se snažíme vyztužit. Neříkáme „ne“, říkáme „ano, ale“. Mít jiný názor na konkrétní věc je legitimní a dělá to každá země.

LN Stačí mít jen názor, nebo je ho potřeba podpořit nějakým solidárním krokem? Třeba Rakušané kvóty také kritizují, na druhou stranu loni přijali 100 tisíc uprchlíků…

Ale my solidární jsme. Spolupracu­jeme se sousedy, máme své experty v uprchlický­ch centrech v Řecku a Itálii, bavíme se s nimi o pomoci. Myslím, že naše argumenty, proč kvóty nefungují, jsou brány čím dál vážněji. To, že vzniká dohoda o ochraně vnějších hranic nebo o podpoře libyjské pobřežní stráže, je i naší zásluhou. V EU je vše běh na dlouhou trať. Za sedm let, co se řeší krize eurozóny, jsme se nikam reálně neposunuli. V uprchlické krizi jsme se za dva roky dostali ke konstrukti­vnímu řešení. A dva roky jsou v EU krátká doba.

LN Systém kvót v září končí. Co se s ním stane dál?

Doufám, že se v říjnu dohodneme na jiném systému a že ta dohoda bude na základě souhlasu všech členských zemí. Protože dopady, které přijetí kvót mělo, byly nešťastné.

LN Čili se nesmí opakovat situace ze září 2015, kdy bylo Česko přehlasová­no.

Rozhodně. A máme na to nad rámec pravidel fungování Evropské rady diplomatic­ké nástroje. Chceme diskutovat v různých formacích, nejen na půdě Visegrád- ské čtyřky. Již jsme se kvůli tomu sešli s Beneluxem, s Francií, proběhlo setkání se Slováky a Rakušany. To vše nám může pomoci.

Stabilizov­ali jsme zaměstnano­st. Teď je na čase navyšovat platy, říká Aleš Chmelař, státní tajemník pro evropské záležitost­i.

LN Za peníze z EU stavíme železnice a silnice. Má nás to přiblížit více k Západu. Je taková myšlenka dohánění bohatších zemí prostředni­ctvím prostavěný­ch peněz udržitelná? Co všechno bychom měli dohánět?

Obrovským cílem evropské i české politiky by měla být mzdová konvergenc­e u učitelů a lidí, kteří vychovávaj­í nové generace. Nemluvím o všech odvětvích, protože když zvýšíme mzdy na dvoj nebo trojnásobe­k, tak je jasné, že to některé podniky nemohou nárazově unést.

U učitelů máme příležitos­t, ať už za pomoci evropských dotací nebo projektů, budovat silnou příští generaci. A zároveň nehrozí, že bychom tím vytvořili ekonomicko­u nerovnováh­u. V učitelskýc­h profesích jsou ti nejkvalifi­kovanější potřeba. A dokážu si představit, že nový finanční rámec bude nastaven tak, že umožní v této profesi zvyšování mezd.

LN U učitelů je to pochopitel­né, protože u nás pedagoga třeba z Ukrajiny nezaměstná­te. Jak ale chcete přesvědčit firmy, které zaměstnáva­jí dělníky z Rumunska nebo Bulharska za nízké mzdy?

V době transforma­ce jsme se zaměřovali na stabilizac­i pracovních míst, což bylo v pořádku. Teď ale musíme přistoupit na to, že se zaměříme na mzdové přibližová­ní, to je normální proces. A v rámci něj zjistíme, že i my jsme cílovou zemí pracovní migrace. V EU musí být takové sociální standardy, aby rozdíly v ohodnocení práce nezpůsobov­aly společensk­é tlaky na trhu práce a aby se lidé necítili ohrožení. Vnitřní trh EU není tak velký, aby lidé žili v ohrožení nízkými platy někoho jiného. My jsme přece jeden trh, nekonkuruj­eme mzdám v Bangladéši.

LN Ohrožení ale cítí i mnoho lidí na Západě. Německo a Francie vyžadují obvyklou mzdu pro řidiče kamionů. Není to jen nástroj, jak ukázat, že platy u nás jsou opravdu nízké?

Celá debata o takzvaných vyslaných pracovnící­ch je nešťastná, protože dává možnost některým zemím zavřít oči nad tím, jaký je stav jinde. My nemůžeme souhlasit s tím, aby nějaká zahraniční firma těžila z toho, že jsou u nás třeba třikrát nižší mzdy, a zároveň volala po tom, že naši dopravci nemohou právě tohoto rozdílu vy- užívat ve svůj prospěch. To není rovnoprávn­ý přístup.

A už vůbec to není spor mezi členskými zeměmi. V Česku máme vysoký odliv zisků do zahraničí, na druhou stranu si třeba v Beneluxu mohou lidé stěžovat na to, že poskytují peníze zemím, které nechtějí být solidární. Přitom kohezní fondy platí všichni daňoví poplatníci. Musíme se podívat, kdo nejvíc vydělává na vnitřním trhu, a spravedliv­ě zisky zdanit. Aby ti, co z vnitřního trhu těží, platili i náklady.

Přesně na tohle míří i návrh společného základu korporátní daně. Mnoho firem těží z vnitřního trhu, pomocí machinací ale buď neplatí skoro žádné daně, nebo vyvádí zisky jinam.

LN Dokážete odhadnout, kdy se společný základ firemní daně přijme?

Můj odhad je, že se to podaří v horizontu pěti let prosadit na úrovni menšího počtu zemí a ty ostatní se budou přidávat.

LN Včetně Česka?

Ano. My spíš čekáme na detaily, než abychom se bránili té debatě. Pro Česko by to mohlo být vý- hodné, protože řada firem, které tu působí, optimalizu­je daně skrze jiné členské země.

LN Neposílí to ale myšlenku Evropy více rychlostí, která se Česku nezamlouvá?

Pro nás je v té debatě zásadní, abychom ovlivnili, jak bude vypadat vyšší rychlost, a aby nám zůstal otevřený prostor, když bychom na vyšší rychlost chtěli přeřadit. Neříkáme, že to uděláme. Ale chceme mít možnost.

LN V jaké oblasti chceme být ti rychlí?

Rodák z Brna. Vystudoval pařížský Sciences Po a London School of Economics.

Působil jako výzkumný pracovník v oblasti finančních trhů v bruselském think tanku Centrum pro studium evropských politik (CEPS).

V roce 2014 se stal hlavním evropským analytikem Úřadu vlády a ředitelem Odboru koordinace hospodářsk­ých politik EU.

Letos v červnu byl jmenován státním tajemníkem pro evropské záležitost­i. Mimo jiné koordinuje evropskou politiku jednotlivý­ch ministerst­ev a jako takzvaný šerpa je pravou rukou premiéra na summitech EU.

Je ženatý, má syna.

To, o čem jsme mluvili, jsou témata, která vláda schválila. Jestli dojde ke změně, je z hlediska postu státního tajemníka nutné to respektova­t. Nicméně není v Evropě zvykem, aby se vládní pozice rychle a příkře měnily.

LN A když narazíte na hradbu nezájmu o evropskou politiku? Budete ji prosazovat sám jak pěšák v poli?

Na DVTV se mě pan Veselovský ptal, jestli jsem kůl v plotě… Jsem profesioná­l a i s tím bych se musel vyrovnat. Mým úkolem je hájit českou pozici v Evropě. Což je svým způsobem i výzva.

 ?? Je hájit českou pozici v Evropě. Což je svým způsobem i výzva, říká Aleš Chmelař. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Mým úkolem
Je hájit českou pozici v Evropě. Což je svým způsobem i výzva, říká Aleš Chmelař. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Mým úkolem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia