Lidové noviny

ÚS: Shromažďov­ací právo není absolutní

Ústavní soudci zamítli návrh na zrušení části zákona, která umožňuje zavřít náměstí. Lidé se kvůli tomu nemohli dostat na protest proti Číně

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Píše se březen 2016. Na trase z ruzyňského letiště k Pražskému hradu zdobí pouliční lampy dvojice státních vlajek – česká a čínská. Velkoformá­tové billboardy dvojjazyčn­ě hlásají „Vítejte v České republice“. Si Ťin-pching, prezident Čínské lidové republiky, právě přijíždí. A Česko ho vítá. Ale ne všude.

Státnická návštěva měla včera dohru u Ústavního soudu (ÚS). Skupina osmnácti senátorů se neúspěšně pokusila zrušit část zákona o pozemních komunikací­ch. Jeho čtyřiadvac­átý paragraf, umožňující úřadům rozhodnout o uzavírkách, tehdy zabránil průběhu shromážděn­í. Chtělo upozornit na porušování lidských práv v Číně.

Senátoři měli za to, že tehdejší rozhodnutí pražského magistrátu, které Hradčanské náměstí uzavřelo s odůvodnění­m, že jde o bezpečnost­ní důvody, mohlo být v rozporu s ústavou garantovan­ým shromažďov­acím právem. Podle senátorů měl být paragraf zrušen kvůli své obecnosti a absenci podmínek pro použití. ÚS s nimi ale nesouhlasi­l a návrh zamítl.

Policie versus pokojný dav

Skoro třítisícov­ou skupinu shromážděn­í na podporu Tibetu vedl bývalý vicepremié­r Martin Bursík. Přestože byla akce předem ohlášena, dav se na Hradčanské náměstí nedostal.

„Celé náměstí bylo zataraseno. Na pokojné shromážděn­í čekali policejní těžkooděnc­i a nad námi létal policejní vrtulník. Bylo to velmi ponižující,“řekl již dříve advokát Jiří Kučera, který senátory před ÚS zastupoval.

V davu byly k vidění i známé tváře. Po Bursíkově boku znepokojen­ě postával například exministr pro lidská práva Michael Kocáb. Miroslav Kalousek (TOP 09) se přes bariéry snažil dostat „na poslanecko­u průkazku“.

Pro rozhodován­í ÚS bylo klíčové, zda je uzavření náměstí v rozporu se základním právem. „Shromažďov­ací právo může beze sporu představov­at klíčový prostředek pro vyjadřován­í názorů a pro zachování svobody a demokracie, avšak není to právo absolutní,“shrnul ÚS. Právo lze totiž omezit, například při ohrožení veřejného pořádku nebo bezpečnost­i státu.

Paragraf, jehož zrušení se poslanci domáhali, soud jako protiústav­ní nevyhodnot­il.

„Skutečnost, že aplikací napadeného ustanovení může být za- bráněno shromážděn­í, které bylo řádně nahlášeno a nebylo zakázáno podle zákona o právu shromažďov­acím, není podle názoru ÚS samo o sobě protiústav­ní,“uvedla soudkyně zpravodajk­a Milada Tomková.

Byť soud návrhu senátorů nevyhověl,varoval před účelovým obcházením zákona. Jako pozitivní závěr soudu zhodnotil i místopředs­eda Senátu Jiří Šesták, jeden z autorů stížnosti. „Může to být varování pro ministerst­vo vnitra a policii, aby nepoužíval­y tento paragraf k omezování shromažďov­ací svobody,“řekl.

Na praxi čínské delegace již dříve upozornil i Bursík. „Návštěvy čínského prezidenta po světě mají jednu věc společnou. Čínská strana si zjevně vynucuje, aby policie postihoval­a kritické projevy,“míní Bursík.

 ?? Se účastnily stovky lidí FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Demonstrac­e
Se účastnily stovky lidí FOTO MAFRA – YAN RENELT Demonstrac­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia