Lidové noviny

Další kolo. Rath tasí nové odvolání

- JAN HORÁK

PRAHA David Rath se nevzdává naděje, že za nařčení od státního zástupce Petra Jiráta zinkasuje desetitisí­ce. Žalobce z Rathovy „kauzy sedmi milionů v krabici od vína“prohlásil, že politik si ulil další peníze jinam. Bývalý poslanec podal na Jiráta žalobu, kterou chtěl později rozšířit i na stát. Se svým doplňující­m návrhem neuspěl. Podle zjištění serveru Lidovky.cz to ale zkouší znovu.

„Proti usnesení o zastavení řízení o návrhu na rozšíření žaloby bylo podáno odvolání,“potvrdila serveru Lidovky.cz Alena Novotná, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, jenžmá spor Ratha s Jirátem na starosti. Expolitik se chce u soudu domoci po státním zástupci za pošpinění své pověsti a údajné ohrožení rodiny omluvy. Jako kompenzaci pak žádá po žalobci 88 tisíc korun. Svůj nárok se pak letos v únoru rozhodl rozšířit o stejnou částku i na stát.

Jirát se totiž prostředni­ctvím soudu nechal slyšet, že výroky o ulitých penězích z trestné činnosti pronesl jako úřední osoba. Za jeho slova tak prý odpovídá stát. Rath proto chtěl do kauzy vměstnat Krajské státní zastupitel­ství v Praze, kde žalobce pracuje. Protože však o svém úmyslu Jiráta oficiálně neinformov­al, soud jeho záměr zarazil. V červnu tak mělo projednává­ní sporu pokračovat, jenže Rath od svého úmyslu uplatnit kompenzaci také po státu neustoupil. Návrh na rozšíření žaloby podal znovu.

Soud ho tentokrát zamítnout nemohl, protože dvakrát o jedné věci rozhodovat nelze. Kvůli formální čistotě přistoupil k tomu, že řízení o Rathově požadavku zastavil. „Proti tomuto usnesení, které bylo vypracován­o písemně, šlo minulý týden odvolání,“popsala nový vývoj mluvčí Novotná. Spor se přenese o úroveň výš, ex- hejtmanovo odvolání musí vypořádat Městský soud v Praze.

Aktuální krok Rath nevysvětli­l. Serveru Lidovky.cz se ho přes opakovanou snahu zastihnout nepodařilo. Sdílný nebyl ani advokát Adam Černý, který Ratha v tomto případu zastupuje. „To je běžící řízení, k tomu se nebudeme vyjadřovat,“sdělil. Někdejší významný představit­el ČSSD už však vysvětlil dříve, proč chce do sporu s Jirátem zahrnout stát.

„On říkal své soukromé názory, a když pochopil, že je neobhájí, tak se běží schovávat za stát. Tak jsme logicky požádali o rozšíření,“komentoval před časem pro server Lidovky.cz Rath. Kdyby prý měl Jirát o odkloněnýc­h penězích důkazy, nechal by Ratha stíhat. Žalobce se podle svých slov o soudní při s exhejtmane­m nestará. „Mám na to svého právního zástupce,“řekl.

Chystá se další kolo soudního sporu mezi exhejtmane­m Davidem Rathem a žalobcem Petrem Jirátem. Politik chce kvůli nařčení o ulitých stamilione­ch peníze od Jiráta i od státu. Na kompenzaci od státu trvá i po předchozím neúspěchu.

Spor o odposlechy

Na webu Lidovky.cz také spor obou mužů vznikl. Když v létě 2015 dostal Rath za korupci spojenou se zakázkami ve Středočesk­ém kraji v čele s tendrem na opravu zámku v Buštěhradu 8,5 let vězení, Jirát se krátce poté rozpovídal o svém pohledu na případ. Podle jeho mínění má někdejší poslanec uložené bokem špinavé peníze. „Tipuju to určitě na stovky milionů korun,“řekl Jirát.

Rozsudek v případu sedmimilio­nů v krabici od vína zrušil loni v říjnu Vrchní soud v Praze. Důkazy zajištěné odposlechy smetl ze stolu, operativní technika prý byla na Ratha a dalších deset pachatelů nasazena nezákonně. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán však podal úspěšnou stížnost k Nejvyššímu soudu, jenž v červnu vrátil klíčové důkazy do hry. Nyní se čeká, až Krajský soud v Praze nařídí nové jednání.

 ?? Chce za Jirátův výrok odškodnění 176 tisíc korun FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? David Rath
Chce za Jirátův výrok odškodnění 176 tisíc korun FOTO MAFRA – DAN MATERNA David Rath

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia