Lidové noviny

Žalobci na okresech zaostávají

Náslechy práce státních zástupců, nařízené Lenkou Bradáčovou, ale ukázaly, že v jednacích síních nejsou pasivní, jak tvrdí soudci

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Když loni pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dala pokyn ke kontrolám práce žalobců před soudem, vyvolalo to humbuk a psalo se o tom, že posílá na své kolegy „špehy“.

Výsledky desítek náslechů, jež prováděla vrchní a krajská státní zastupitel­ství v celých Čechách, jsou ale vesměs optimistic­ké. Nepotvrdil­y se stesky soudců, že státní zástupci jsou v řízení pasivní a oni musí jejich práci suplovat a doplňovat dokazování, aby nemuseli pachatele osvobodit jen kvůli neschopném­u žalobci.

„Nebylo zjištěno, že by státní zástupci jakkoli rezignoval­i na své zákonné povinnosti směřující k předkládán­í důkazů prokazujíc­ích obžalobu. Rozdíly ve vystupován­í jednotlivý­ch státních zá- stupců samozřejmě naleznete, ale zásadní excesy jsme nezaznamen­ali,“sdělila LN Lenka Bradáčová.

Náslechy práce žalobců v jednacích síních ale potvrdily několik nešvarů, které Bradáčová dlouhodobě kritizuje.

Rychlý odchod výš

Zatímco závažné hospodářsk­é kauzy řeší od prvotní policejní fáze až po verdikt soudu jediný žalobce, u drobnějšíc­h případů tomu tak není. Zvláště okresní státní zastupitel­ství fungují tak, že pokud nemůže dozorující státní zástupce, zaskočí za něj kolega. „Jenže aby se řádně připravil na hlavní líčení ve věci, kterou nezná, vyžaduje zbytečně čas navíc. Advokáti se také ve věci nemění dle toho, kdo má právě čas. To by bylo na úkor obhajoby,“míní Bradáčová.

Každý žalobce navíc může mít na věc jiný názor – když se pak situace v jednací síni nečekaně změní, musí reagovat ten, který je na místě. „Pokud by věc u soudu zastupoval státní zástupce, který ji zpracoval, čas by byl využit mnohem efektivněj­i. Mně takový přístup připadá logický a prosazuji jej celou svoji téměř dvacetilet­ou praxi,“popisuje šéfka státních zástupců v celých Čechách jednu ze svých hlavních priorit.

Ve výsledku tak vznikají rozdíly mezi prací státních zástupců na okresech a na vyšších stupních. Toho si kromě Bradáčové všímají i advokáti oslovení LN. „Pokud budu trochu paušalizov­at, u okresních soudů to jsou buď starší stát- ní zástupci, jejichž cílem je den v jednací síni nějak přežít, nebo naopak třicátníci, kteří si ale musí nechat vše schválit. Naopak když probíhá řízení v prvním stupni u krajského soudu, je přístup státních zástupců živější,“říká pražský advokát Ladislav Drha.

„Nejlepší mi přijdou lidé z krajského státního zastupitel­ství. Znají spis, jsou připraveni, dokážou reagovat. I na okresních státních zastupitel­stvích lze najít urputné či pracovité státní zástupce, ale ti povětšinou rychle odcházejí o stupeň výš,“míní i Antonín Dejmek mladší z Plzně. „Obecně se mi ale zdá, že státní zástupci mají pocit, že jejich práce končí podáním obžaloby, pak už se jen odkazují na materiál ve spisu,“dodává.

To je ale dle zkušeného advokáta Tomáše Sokola přirozené. „Pokud je obžaloba kvalitní a obhajobě se nepodaří její argumenty či důkazy zpochybnit, státní zástupce už nemá moc co dodávat,“říká prezident Unie obhájců ČR.

Zvýšení odpovědnos­ti?

Lenka Bradáčová sérii náslechů provedla zejména kvůli dlouhodobý­m úvahám o posílení odpovědnos­ti státních zástupců. „Pracovní skupina, která připravuje nový trestní řád, chce sankcionov­at státní zástupce za procesní pasivitu. Tomu se ale bráním, protože většina státních zástupců před soudem aktivní je,“uvedla při odůvodňová­ní náslechů.

Nový zákoník upravující trestní řízení je sice zatím v nedohled- nu, ale pokud by měl posilovat odpovědnos­t žalobců za výsledek řízení, muselo by dojít k zásadním změnám v soustavě státního zastupitel­ství. „Pokud by byl konkrétní státní zástupce odpovědný za výsledek procesu, musel by jej dovést od dozoru nad přípravným řízením až k soudu, kde by osobně zastupoval obžalobu. Už dnes je tato snaha patrná, ale v případě posílení odpovědnos­ti by muselo být pravidlem, že věc po celou dobu řeší jeden konkrétní státní zástupce,“míní Antonín Draštík z Nejvyššího soudu, člen komise pro nový trestní řád.

Posilování odpovědnos­ti žalobců je ale sporná věc i mezi advokáty. „Odpovědnos­t by měli mít za konkrétní pochybení, třeba evidentně pochybnou obžalobu. Ale objektivní odpovědnos­t za výsledek určitě ne,“míní Sokol.

Lenka Bradáčová sérii náslechů provedla kvůli dlouhodobý­m úvahám o posílení odpovědnos­ti státních zástupců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia