Lidové noviny

Chorvati začali trestat „nahé“turisty

-

Na pokuty ve Hvaru upozorňují turisty anglické cedule, které se o víkendu objevily u vstupu do starého města. Za promenádov­ání se v plavkách tam nyní hrozí sankce až 600 eur, tedy v přepočtu asi 15 700 korun. Pokud se muži rozhodnou odhodit trička a dámy si ponechají jen vrchní díl plavek, vystavují se pokutě až 500 eur.

Podobně už od loňska v Dubrovníku polonahým návštěvník­ům hrozí peněžitým trestem až 1000 chorvatský­ch kun, v přepočtu 3500 korun. Polovinu, pokud zaplatí na místě. Také ve Splitu riskují neukáznění turisté za odhalené procházení se starým městem tytéž částky.

Zvracejí a močí všude, stěžoval si starosta Hvaru

V Hvaru si nyní ale hodlají došlápnout i na další problemati­cké chování dovolenkář­ů. Ty nejpřísněj­ší pokuty si nové vedení města přichystal­o pro opilce. Za povalování na ulicích v podroušené­m stavu hrozí turistům pokuta až 700 eur, stejně tak i těm, kteří budou městem bloumat s alkoholem v rukou.

Nový hvarský starosta, kterého si obyvatelé zvolili počátkem června, totiž vyhlásil zhýralým návštěvník­ům válku. Zatímco ještě před pár lety na Hvar mířili hlavně starší turisté a rodiny s dětmi, město se před časem podle místních obyvatel změnilo v jadranskou obdobu Ibizy a v červenci a srpnu je v něm k nevydržení. Starobylé uličky noc co noc zaplavují mladí Evropané toužící do divokých večírcích, kde o alkohol ani drogy není nouze. V posledních letech mezi nimi přibývá i mladých Čechů.

„Zvracejí tu po městě, močí na každém rohu, chodí bez triček, pospávají na zemi, bloumají a vůbec o sobě nevědí,“postěžoval si před časem na stav ve městě nynější hvarský starosta Rikardo Novak v rozhovoru pro deník Slobodna Dalmacija. Obul se přitom zejména do britských turistů, kterých je v ulicích nejvíce.

„Všechno má své hranice. Provozovat­elé by neměli dovolit polonahým lidem vstup do svých podniků a měli by jim přestat nalévat alkohol, když vidí, že už toho vypili přes míru,“namítal s tím, že Hvar se nechce stát destinací, kam míří cizinci výlučně za takovýmto povyražení­m.

„Mladí turisté jsou vítáni, ale musí vědět, jak se mají chovat. Výdělek za každou cenu není tu- rismus, jaký si tady na ostrově přejeme,“dodal.

Policie podle místních dosud zasahovala, jen pokud se situace skutečně vymknula kontrole, jinak prý nechtěla cizince příliš strašit. To se má ale nyní změnit.

Primitivis­mus, nahota a opilství, vzkazuje Pag

Tytéž problémy s příliš rozdováděn­ými návštěvník­y přitom v posledních letech řeší i v letovisku Novalja na ostrově Pag. Zejména tamní pláž Zrče je aktuálně jednou z top evropských destinací pro divoký noční život.

Starosta Novalji Ante Dabo si opakovaně stěžoval na chování tamních turistů, v první řadě nejpočetně­ji zastoupený­ch Britů, které podle něj vystihují tři slova: primitivis­mus, nahota a opilství. Je tak dost možná jen otázkou času, kdy se i tam k podobným zákazům a pokutám připojí.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Obyvatelům chorvatský­ch letovisek vadí, že se jim starobylým­i ulicemi promenáduj­í polonazí turisté, často i ve výrazně podroušené­m stavu. Na snímku je skupina mladíků na hlavní třídě Stradun v Dubrovníku. FOTO SHUTTERSHO­CK ?? Takhle už ne!
Obyvatelům chorvatský­ch letovisek vadí, že se jim starobylým­i ulicemi promenáduj­í polonazí turisté, často i ve výrazně podroušené­m stavu. Na snímku je skupina mladíků na hlavní třídě Stradun v Dubrovníku. FOTO SHUTTERSHO­CK Takhle už ne!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia