Lidové noviny

Jaké to je, být holkou v kapele

- ONDŘEJ BEZR

Hned v úvodu je třeba kvitovat, že se na úhoru české produkce knih týkajících se hudby právě tento titul díky nakladatel­ství Argo objevil. Zvlášť zohledníme-li fakt, že Kim Gordonová ani kapela Sonic Youth přes svůj zcela zásadní význam zdaleka nejen pro ryze alternativ­ní rock nepatří k všeobecně populárním osobnostem známým z barevných časopisů nebo dokonce z televize.

Body k dobru jsou i informovan­ý překlad Raniho Tolimata a stylová grafická úprava Martina Hůly. Jedinou drobnou výhradu lze vznést jen k absenci popisek u hojných fotografií, jež by v některých případech zlepšily čtená- řovu orientaci. Ty ale s největší pravděpodo­bností nejsou ani v původním vydání, a z tohoto nedostatku tedy zřejmě nelze vinit české nakladatel­ství.

Bez odpuštění

Pro život a tudíž i vlastní životopis Kim Gordonové jsou zásadní dvě věci. Kromě jejího působení v Sonic Youth je to také třicetilet­é manželství s jejich neoficiáln­ím, ale přirozeným leadrem Thurstonem Moorem, se kterým má dceru Coco, jíž je kniha připsána.

Gordonové vzpomínání ovšem rámuje hořkost z rozpadu tohoto vztahu na základě Mooreovy nevěry a následný rozpad kapely. V úvodu Gordonová detailně popisuje poslední koncert Sonic Youth 14. listopadu 2011 v brazilském Sao Paulu, v době, kdy mezi Gordonovou a Moorem stála neprostupn­á zeď. „Pamatuju si, jak jsem si během toho posledního vystoupení říkala, jestlipak a jak asi publikum vnímá tuhle syrovou, ujetou pornografi­ckou story o vzájemném napětí a odstupu. Jenže diváci asi viděli něco úplně jiného než já,“píše Gordonová.

A po nějakých dvou stech padesáti stranách se k tématu vrací a uzavírá je: „Do jisté míry jsem s Thurstonem soucítila, což platí dodnes. Bylo mi líto, jakým způsobem přišel o manželství, o kapelu, o dceru, o rodinu, o společný život – a koneckonců i o sebe samotného. Ale to ještě rozhodně neznamená odpuštění.“To je ostatně jasná odpověď těm fanouškům Sonic Youth, kteří stále doufají ve společný návrat svých idolů.

Sexsymbol alternativ­ní kultury. Tím byla přinejmenš­ím v 80. a části 90. let baskytaris­tka americké skupiny Sonic Youth Kim Gordonová. Její vzpomínkov­á kniha Holka v kapele vyšla v českém překladu.

Ze zákulisí

Je toho opravdu hodně zajímavého, co v Holce v kapele Kim Gordonová o sobě vypráví a přiznává. Překvapivý je už třeba sám fakt, že o aktivním muzicírová­ní začíná vypravěčka mluvit až zhruba po sedmdesáti stranách textu, jehož tématem je kromě rodinných peripetií líčení jejího vztahu k výtvarnému umění, jemuž se aktivně i jako kurátorka a publicistk­a věnuje ostatně dodnes. I fanoušci Sonic Youth se ale dozvědí hodně o jejich tvorbě a zákulisí.

Zajímavé jsou i Gordonové názory na popkulturu. Kdo by čekal, že tahle alternativ­ní ikona bude pět chválu na Madonnu a mezi nejsilnějš­í zážitky svého života označí chůzi po červeném koberci na filmovém festivalu v Cannes?

Kim Gordon: Holka v kapele

 ?? Hraje Gordonová na kytaru v kapele Body/Head FOTO ERIC PAMIES ?? V současnost­i
Hraje Gordonová na kytaru v kapele Body/Head FOTO ERIC PAMIES V současnost­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia