Lidové noviny

O. k., jsme dva národy

Americký prezident promluvil ve Varšavě a jednal v Hamburku. Za politický Západ

-

O. k., jsme dva národy – napsal americký spisovatel John Dos Passos v roce 1927 po popravě Sacca a Vanzettiho, dvou anarchistů italského původu obviněných z vraždy při loupežném přepadení. Dos Passos byl sociální reformátor usilující o zlepšení údělu chudých. Byl aktivní v kampani za milost pro Sacca a Vanzettiho. Kampaň neuspěla, oba byli popraveni na elektrické­m křesle.

O. k., jsme dva národy – mohou si říct Evropané i Američané po Trumpově projevu ve Varšavě. Jeho závěrečná pasáž zněla: „… bojujme za rodinu, bojujme za svobodu, bojujme za zemi, bojujme za Boha.“Umíte si představit evropského politika, který by toto řekl? Snad Kaczyński, možná Orbán. Ale západoevro­pský politik? Čtyři slova, která by neměla být kontroverz­ní – rodina, svoboda, vlast, Bůh. Do Evropy musel přijet Trump, aby je řekl. V Polsku sklidil ovace, pro levicové liberály to byla noční můra.

O. k., jsme dva národy – my Evropané. Ne etnicky, nýbrž politicky.

Civilizace a její hackeři

Ale ve vztahu k Trumpovi jsou dvěma národy i Američané. Zatímco konzervati­vní komentátor Charles Krauthamme­r ten projev označil za „reaganovsk­ý“a doposud Trumpův nejlepší, levicově liberální publicista Peter Beinart o něm napsal: „Ve svém projevu v Polsku se Trump desetkrát zmínil o ‚Západě‘ a pětkrát o ‚naší civilizaci‘. Jeho bílí nacionalis­tičtí stoupenci budou chápat přesně, co myslí. Je důležité, aby to chápali i ostatní Američané. (…) Západ je rasový a náboženský termín. Aby země byla západní, musí být většinově křesťanská a většinově bílá.“Dle Beinarta byl Trumpův projev rasistický. O. k., i v USA jsou dva národy…

Beinart je zbytečně hysterický. I když se Západ historicky ustavil jako většinově křesťanský a většinově bílý, není nutné být ani jedním, aby jeden byl člověkem Západu a vyjadřoval jeho ducha; Martin Luther King nebyl bílý a britský rabín Jonathan Sachs není křesťan; oba přitom vy- jadřovali politický a morální étos Západu výtečně.

Z Varšavy Trump jel do Hamburku na Summit G20 (dvaceti nejrozvinu­tějších zemí), ale mnohem sledovaněj­ší než summit samotný byla jeho první schůzka s ruským prezidente­m Putinem. A nejsledova­nější byla otázka případného ruského vměšování do amerických voleb 2016. Pak se zprávy o obsahu schůzky zdánlivě lišily: americký ministr zahraničí Tillerson řekl, že Trump se několikrát důrazně zeptal Putina, zda Rusové do amerických voleb zasahovali, a ruský ministr zahraničí Lavrov řekl, že Trump přijal Putinovo ujištění, že nezasahova­li. Je dost možné, že Trump to ujištění slovně akceptoval, protože celá kauza je mu nepříjemná a byl by nejradši, kdyby zmizela.

Jenže všichni, kdo se věcí zabývají, vědí, že Rusové do amerických voleb interferov­ali a hackli jak republikán­ské, tak demokratic­ké počítače – a zveřejnili jen informace z těch demokratic­kých. Celé to vypadalo pro Trumpa špatně. Jenže pak se objevily informace, které věc ukazují v novém světle. Obamova vláda věděla o ruských hackerskýc­h útocích už od léta 2016 do voleb v listopadu – a rozhodla se na ně nereagovat. Obama se domníval, že Hillary Clintonová volby vyhraje, a proto nechtěl situaci vyhrocovat. Až po listopadov­ých volbách, kdy překvapivě vyhrál Trump, reagoval Obama zuřivě a vyhostil z USA pětatřicet ruských „diplomatů“. Od léta do listopadu 2016 se však choval nezodpověd­ně, když na ruské hackerské útoky veřejně nereagoval.

Západní étos

Jako by Trumpova vláda měla na Rusko několik názorů. Trump se chce dohodnout, viceprezid­ent Pence a velvyslank­yně při OSN Nikki Haleyová zastávají tvrdší linii. Mimochodem, Haleyová je aktuálně nejzvučněj­ším hlasem za západní hodnoty v OSN – a přitom jako Američanka indického, sikhského původu má barvu pleti nikoli bílou, nýbrž olivovou.

A jak to bylo se Saccem a Vanzettim? Anarchista Carlo Tresca, který se angažoval za jejich milost, později v roce 1943 řekl pravdu: Sacco byl vinný a Vanzetti nevinný. Sacco vraždil, stiskl spoušť pistole při loupežném přepadení. Vanzetti byl nevinný v tom, že nestřílel; byl však u přepadení Saccovým komplicem.

Dos Passos byl ve Španělsku za občanské války na levicové straně „proti fašismu“– a tam viděl, jak komunisté – stalinisté vraždí nekomunist­ickou levici. Stejně jako Orwell se stal antikomuni­stou. V domácí politice pak liberálem, jenž se domníval, že největším problémem je rozsáhlý stát s vysokými daněmi a regulacemi, který nejvíce komplikuje život prostému člověku. Po válce podporoval republikán­y; a protesty proti válce ve Vietnamu – antikomuni­stické válce – považoval za morálně nezodpověd­né.

Jaký to osud mladého revolucion­áře, který kdysi prohlásil: O. k., jsme dva národy! Dva národy zůstaly, pouze on přešel z jednoho do druhého.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia