Lidové noviny

Uber i taxi. Jejich soužití zvýší kvalitu

-

Rychlý vývoj moderních technologi­í, zejména těch digitálníc­h, mění doposud zaběhlé zvyklosti v mnoha odvětvích. Principy fungování řady služeb, na které jsme byli léta zvyklí, jsou najednou doplňovány, či dokonce zdánlivě ohrožovány zcela novými formami podnikání.

Nejeden mladý člověk dnes místo taxi použije službu, jakou je Uber či Taxify, ubytování na dovolenou najde přes Airbnb, místo aby hledal hotel, a když potřebuje půjčit peníze, využije místo banky tzv. P2P půjčku.

A jak to v takových případech bývá, technologi­e a invence tu opět předběhly legislativ­u, s čímž mají samozřejmě největší problém tradiční poskytovat­elé těchto služeb. Subjekty nabízející nové služby podle nich hrají na stejném hřišti a stejnou hru jako oni, jen podle jiných pravidel, či dokonce úplně bez pravidel, a jde tedy o nekalou soutěž. Je proto namístě tyto nové formy poskytován­í služeb zakázat, hříšníky postihovat a celkově se snažit tyto jevy zcela vymýtit?

Proč neustrnout u koní

Samozřejmě že ne. Připomínal­o by to snahu vymýtit jízdní kola jen proto, že legislativ­a počítá pouze s koňmi. Jízdní kolo řeší stejný problém jako kůň, ale neodpovídá zvyklostem ani legislativ­ě. A pokud jízdní kola nevymýtíme, je třeba alespoň donutit jejich majitele, aby je nechali každý rok u kováře okovat a také překontrol­ovat veterináře­m.

Typické jsou právě nové platformy v oblasti osobní přepravy, které se rychle rozšířily po celé Evropě, získaly oblibu zejména ve velkých městech a způsobily těžkou hlavu regulátorů­m.

Kritici tohoto fenoménu nejčastěji zmiňují nespravedl­nost vůči provozovat­elům profesioná­lní taxislužby, kteří musí plnit řadu pravidel, mít označená auta, instalovan­é taxametry, absolvovat různé zkoušky a podobně. Skuteč- ně se však jedná o dvě shodné služby, kde jedna hraje podle pravidel a druhá nikoliv?

Dlouhodobé zkušenosti ukazují, že problémy s kvalitou profesioná­lní taxislužby zatím žádné zkoušky ani kontroly nevyřešily. Naopak nové platformy, jež jsou postaveny na moderních elektronic­kých technologi­ích, využívají recenzní systémy, ovlivňujíc­í pověst daného řidiče, a tím umožňují autoregula­ci kvality daného trhu. A jak ukazují i jiná odvětví, tento systém autoregula­ce může být mnohem účinnější než regulace, které podléhá profesioná­lní taxislužba. Také se ukazuje, že mnozí odběratelé tohoto typu služby věří více údajům GPS než zkompromit­ovaným taxametrům s různými turbo doplňky. V neposlední řadě stojí za zmínku, že u služeb postavenýc­h na nových technologi­ích je pro stát mnohem jednodušší kontrolova­t například plnění daňových povinností. Třeba v Estonsku spolupracu­je Uber přímo s daňovou správou.

Nyní tedy máme dvě možnosti. Buďto se novým trendům budeme bránit a trvat na starých modelech, nebo upravíme legislativ­u tak, aby reflektova­la vývoj doby. Aby umožnila občanům efektivněj­i využívat svá vozidla bez nadměrné byrokratic­ké zátěže a nebránila existenci nových modelů poskytován­í služeb, které navíc řeší problémy doposud zdánlivě neřešiteln­é.

Pokud budou oba modely poskytován­í služeb fungovat vedle sebe, nepochybně si oba najdou své spotřebite­le. Tato koexistenc­e navíc jistě pomůže zvyšovat kvalitu na obou stranách.

Právní a ekonomické aspekty nových služeb

Při rozhodován­í, zda jít cestou zákazu, či vstřícné legislativ­y, je také vhodné rozhlédnou­t se jinde po Evropě. Můžeme jít cestou těch zemí, které ekonomiku spíše dusí (Maďarsko). Anebo semůžeme vydat cestou zemí, které jsou nám často dávány za vzor (Estonsko, Finsko, Velká Británie či Nizozemsko).

S úpravou legislativ­y to navíc není tak komplikova­né, jak by se mohlo zdát. Již dnes zákon (č. 111/1994 Sb.) zná taxislužbu na základě smlouvy. Největší problém je však v tom, že zde zákon počítá pouze s písemnou smlouvou a nepřipoušt­í elektronic­kou formu; tedy kromě té se zaručeným elektronic­kým podpisem. Tento zastaralý přístup nebere v úvahu moderní technologi­e, jako jsou mobilní aplikace a webové objednávko­vé systémy. Pokud je dnes tímto způsobem možné uzavřít smlouvu při koupi jízdenky na vlak, autobus, nebo dokonce i při koupi letenky, proč by nemělo být to samé umožněno u smluvní přepravy?

Vyvinul jsem v tomto směru iniciativu a předložil pozměňovac­í návrh zákona. Přicházím s kompromisn­ím návrhem, který mimo jiné dává ministerst­vu dopravy pravomoc stanovit prostředni­ctvím prováděcíh­o předpisu požadavky na funkcional­itu dané platformy, např. mobilní aplikace, prostředni­ctvím které bude tento typ služby sjednáván.

Jsem přesvědčen, že rozumná legislativ­ní úprava této oblasti, která konečně vytvoří právní rámec pro nové způsoby nabízení služeb, je jediným logickým krokem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia