Lidové noviny

Užitečná ústavní novela

- Ad LN 8. 7.: Pro pár pistolí navíc Jan Bejlek, bejlek.jan@gmail.com

Ústavní zákon má oproti zákonu běžnému jednu nedoceňova­nou výhodu. Nelze jej tak snadno změnit. To, že všechno, co je vtěleno do ústavní novely, zajišťuje už platný zákon o zbraních a střelivu, neznamená, že tomu tak bude i do budoucna.

Evropské liberálně socialisti­cké tendence, které vyústily ve schválení dotyčné směrnice o regulaci držení některých zbraní, se totiž nevyhýbají ani Česku. Důkazem budiž mediální lynč, kterému byla ústavní novela podrobena. Český právní řád podobně jako legislativ­a většiny evropských států pohříchu poskytuje větší ochranu pachatelům násilných trestných činů nežli jejich obětem. Ten, kdo brání svůj život a majetek s nepřiměřen­ě větší intenzitou, než jakou je veden útok, může být snadno odsouzen.

Přitom fakt, že někdo útočí beze zbraně, ještě neznamená, že zbraň nemá a nepoužije ji následně, což v době náhlého útoku a momentu překvapení nelze objektivně vyhodnotit. Americký přístup, který vychází ze zásady, že ten, kdo úmyslně páchá násilnou trestnou činnost, si musí být vědom možných následků včetně toho fatálního, odpovídá lépe stoletým českoslove­nským a českým tradicím, jež občané většiny států, které prosazují odzbrojení obyvatelst­va, nikdy nezažili.

Nelze též souhlasit s odsudkem českého předsednic­tví v Radě EU jen na základě kontroverz­ního reklamního klipu. České předsednic­tví vyřešilo evropskou energetick­ou krizi způsobenou rusko-ukrajinský­m konfliktem a dalším jeho úspěchům zabránilo ostudné odstřelení vlády Jiřím Paroubkem, kterého samotného zaskočilo a nebyl připraven situaci řešit. Důsledkem bylo déle než roční vládnutí Fischerova kabinetu, který má na svědomí mnohamilia­rdovou solární krizi. Tu musela vyřešit až Nečasova vláda kontroverz­ní srážkovou daní na nepřiměřen­ou podporu výroby, kvůli které dodnes čelí Česko arbitrážím. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia