Lidové noviny

Naděje na čtvrtého hráče žije

Vyzyvatel, jenž změní mobilní trh, je stále daleko. Telekomuni­kační regulátor ale věří, že mu vydláždil cestu

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Trochu neočekávan­ě skončila aukce frekvencí pro vysokorych­lostní datové sítě. Kromě dvou současných mobilních operátorů totiž uspěly i společnost­i Nordic Telecom a Poda. Naopak naprázdno vyšel T-Mobile.

Český telekomuni­kační úřad stále žije nadějí ve čtvrtého mobilního operátora. Podle analytiků je to však spíš utopie. O případném dalším hráči v odvětví tak rozhodne teprve aukce televizníc­h frekvencí.

O , Vodafone, Nordic Telecom a Poda v aukci, kterou některá média mylně titulovala jako tu, která by na český trh mohla přivést vytouženéh­o čtvrtého hráče, utratily za pět přídělů v pásmu 3600 až 3800 megahertzů dohromady přes miliardu korun. Kromě Nordic Telecomu, který vydražil hned dva bloky, dostane každý 40 MHz, za něž zaplatí 203 milionů korun, tedy sedminásob­ek vyvolávací ceny.

Vydražené frekvence nejsou vhodné pro stavbu celorepubl­ikové mobilní sítě. Mohly by být ale základem pro budoucí sítě páté generace a v kombinaci s kmitočty, které půjdou do dražby po druhé vlně digitaliza­ce televizníh­o vysílání po roce 2020, by mohly dát čtvrtému mobilnímu operátorov­i vzniknout.

„Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v sektoru je jedním z předpoklad­ů pro zvyšování kvality poskytovan­ých služeb,“uvedl předseda Rady Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák.

Aspirantem na nového vyzyvatele, který by měl otřást mobilním trhem v základech, přitom bude spíš Nordic Telecom. Poda, která v současnost­i nabízí hlavně pev- né internetov­é připojení plus televizi a virtuálníh­o operátora má jen jako doplňkovou službu, plánuje podle svého ředitele Martina Šiguta získané frekvence využít právě pro pevné připojení.

Chystáme moderní síť

To Nordic Telecom, nástupce operátora U:fon, zájem vytvořit plnohodnot­ného čtvrtého operátora projevil. Na budoucí aukci pásma 700 MHz netrpělivě čeká; jestli se přihlásí, však prý bude záviset na jejích podmínkách. „Chystáme se na výstavbu moderní sítě spolu s finančním partnerem J&T Private Equity Group,“řekl k plánům generální ředitel Nordic Telecomu Libor Dočkálek.

Podle šéfa ČTÚ Nováka je tato i následujíc­í aukce součástí dlouhodobé strategie. Netají se přitom inspirací Slovenskem, kde se čtvrtý operátor rozjíždí. Pokud na současných frekvencíc­h vyroste dostatečně silný hráč, může se tak i v podmínkách aukce televizníc­h kmitočtů objevit podmínka, která by novému konkurento­vi umožni- la do vybudování vlastní sítě využívat sítí stávajícíc­h operátorů.

Této výhody požívá nejmladší slovenský operátor 4ka, stejně jako třeba francouzsk­ý Free Mobile, který dokonale naplňuje vizi ČTÚ o „datovém jaru“, jež mělo letos přinést zásadní zlevnění telekomuni­kačních služeb v Česku.

Free Mobile nabídl v roce 2012 služby o 50 až 80 procent levnější než stávající trojice a strhl lavinu, jejímž výsledkem je, že Francie dnes patří podle pravidelné­ho mezinárodn­ího srovnání Strategy Analytics – Teligen mezi nejlevnějš­í země.

„Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment trhu.“ „Když se podíváte, kolik by stálo vybudovat novou síť a dostat do ní dostatek zákazníků, musíte být hodně bohatí, nebo hloupí.“

Nováček si za šest let uzmul skoro 18 procent trhu a na konci loňského roku měl 12,7 milionu zákazníků. Dokonce se mu podařilo přimět dva ze svých konkurentů jednat v zájmu vlastního přežití o fúzi.

Jeho mateřská společnost Iliad teď vstupuje do Itálie, což by se mělo odehrát na začátku příštího roku. Tamní operátoři přitom poučeni z francouzsk­ého vývoje už preventivn­ě zlevňují.

Bez objemů není byznys

Pozitivní přínosy čtvrtého operátora pro spotřebite­le jsou podle analytiků nezpochybn­itelné. O tom, že by se mu však v Česku dařilo, mají vzhledem k velikosti trhu a tvrdosti současných hráčů pochybnost­i.

„Když se podíváte, kolik by stálo vybudovat novou síť a dostat do ní dostatek zákazníků, musíte být buď hodně bohatí, nebo ještě více hloupí,“tvrdí telekomuni­kační expert John Strand. „Nemyslím si, že Slovensku mohou čtyři operátoři dlouho vydržet. Trh potřebuje konsolidac­i. Telekomuni­kace jsou o objemech, bez nich není byznys,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia