Lidové noviny

Zmrzlina z Opočna by ráda i do Číny

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Na zmrzlinové směsi z Opočna lze kromě domácího trhu narazit i na Slovensku, v Rumunsku, Bosně a Hercegovin­ě, Bulharsku či jihovýchod­ní Asii. Od letošního roku česká firma působí v Austrálii a Británii. „Dále máme zastoupení v Dubaji, kde je i naše kancelář, jež zprostředk­ovává distribuci v zemích Perského zálivu,“doplňuje obchodní šéfka Ludmila Staříková.

Některé trhy jsou ale pro Českou zmrzlinu z Opočna stále nedobytné. „Nedaří se nám exportovat do Rakouska, přestože jsou zákazníci, kteří za námi jezdí do jižních Čech. Rakousko má tak silně chráněný vlastní trh, že se nám jej zatím nepodařilo prorazit. Ale možná je to jen otázka času,“věří Staříková.

Obávaní čínští zmrzlináři

Skeptičtěj­ší je ohledně Číny, na jejíž obří trh by firma rovněž ráda pronikla. „O vše mají zájem, ale je velice zdlouhavé od nich obdržet jakékoli reakce nebo odpovědi. Požadují podrobné analýzy všeho. Kontrolují si výrobu, postupy, několikrát byli ve výrobním závodě v Opočně na návštěvě, na auditech. Jejich reakce na nás dělají dojem, že si následně produkt chtějí vyrobit sami,“obává se Staříková, která nyní jedná se dvěma čínskými společnost­mi.

Česká zmrzlina z Opočna je součástí portfolia mlékárny Bohemilk, která patří do skupiny Interlacto. Ta má již zkušenosti s čínským trhem díky exportu sušeného mléka nebo syrovátky.

Svůj podíl na českém trhu firma odhaduje na 70 procent. „V maloobchod­ních cenách se během loňského roku v prodejích zmrzliny a ledových tříští naší značky protočily asi dvě miliardy korun,“upřesňuje Staříková.

K rivalům na trhu patří především výrobci kopečkové zmrzliny. Společnost proto od jara rozšířila sortiment o polotovar pro výrobu zmrzliny řemeslné. Její příprava je ale pro konečného zpra- covatele mnohem náročnější. Zatímco směs pro točenou zmrzlinu se jednoduše smíchá s vodou, nechá odstát a po zchlazení ve stroji je již připravena k vytočení, tu řemeslnou je nutné doplnit ještě o mléko, smetanu nebo ovoce.

Na českém trhu funguje kolem 1500 odběratelů pod červenobíl­ou markízou, která je znakem zmrzliny z Opočna.

„Stává se nám, že někde říkají – už tu máme přeopočnov­áno,“stěžuje si Staříková. Někteří zmrzlináři ale opočenskou více ředí a šidí tak její chuť nebo pod její značkou točí konkurenčn­í produkt. Točená zmrzlina proto může u jednotlivý­ch stánků mít odlišnou chuť. Společnost se těmto podvodům snaží předejít vyjížďkami tzv. zmrzlinové pohotovost­i, která kromě doplnění sortimentu a příslušens­tví sleduje i kvalitu.

Nejoblíben­ější příchutí je u České zmrzliny z Opočna vanilková. „Tvoří polovinu obratu,“prozrazuje Staříková. Podle vedení společnost­i je lídrem mezi příchutěmi díky snadné kombinovat­elnosti s dalšími příchutěmi, především těmi ovocnými.

Například dubajské zákazníky, kteří si rovněž potrpí na vanilkovou, ale překvapila žlutá barva opočenské zmrzliny, neboť jsou zvyklí na světlejší odstín. Sněhově bílou, jakou nabízejí třeba řetězce rychlého občerstven­í KFC nebo McDonald’s, požadují i zmrzlináři v Liverpoolu.

Zmrzlináři točí pod opočenskou asi 53 druhů ledové pochoutky. Nechybí mandarinko­vá, černorybíz­ová, melounová, kiwi ani kaktusová. Tím ale experiment­y pro výrobce končí.

Výrobce zmrzlinový­ch směsí sází na tradiční příchutě a experiment­y ho nelákají. O prodeji točené pochoutky zatím neúspěšně vyjednává i s Čínou. „O vše mají zájem, ale je zdlouhavé od nich obdržet jakékoli odpovědi,“řekla LN obchodní ředitelka Ludmila Staříková. Číňané si kontrolují výrobu, postupy, několikrát byli v Opočně. Jejich reakce na nás dělají dojem, že si produkt chtějí vyrobit sami.

Uherákovou? Nic pro nás

„Objevují se příchutě jako uheráková, koprová či okurková. Je to výstřelek, který pro nás není zajímavý,“tvrdí manažerka. „Zákazník si takovou výstřední chuť dá ze zvědavosti jednou, ale nepředpokl­ádáme, že by si k ní vytvořil vztah a dával si ji pravidelně. Toho se straníme a necháme na ostatních,“doplnil Petr Ehl, zástupce generálníh­o ředitele.

O přízeň zákazníků před několika sezonami přišla i příchuť citronová, nyní se však musela na základě zvýšené poptávky znovu vrátit do chladicích strojů. V manuálu pro zmrzlináře nabízející opočenskou ale lze najít i exotickou dvojici chutí doporučova­nou pro dětské zákazníky – šmoulí a punčovou. Na dotaz, proč právě punčová by měla chutnat nejmenším, vedení společnost­i odpovědělo, že zmrzlinu již nevyrábí. „Také jsme tento druh kvůli nezájmu zákazníků přestali vyrábět. Nezískal si oblibu. Nebyla to ani chuť punče, bylo to jen punčové aroma,“vysvětlila Staříková.

 ?? „Někde nám říkají, že už mají přeopočnov­áno,“stěžuje si Ludmila Staříková, obchodní ředitelka České zmrzliny z Opočna. FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA ?? Nasycený trh?
„Někde nám říkají, že už mají přeopočnov­áno,“stěžuje si Ludmila Staříková, obchodní ředitelka České zmrzliny z Opočna. FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA Nasycený trh?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia