Lidové noviny

Návrat kontroverz­ního Rusa nevyšel

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA Když Kovalčuk před čtyřmi lety prchl ze Severní Ameriky, jeho sestra Ariana měla hned jasno: „Pochopitel­ně se jednou za moře vrátí.“Dobře věděla, že nedodržení stamiliono­vé smlouvy s New Jersey Devils je jen dalším vrtochem svérázné hvězdy.

Její slova se nejspíše jednou naplní, Kovalčuk skutečně stojí o návrat do NHL. Jenže Alexandra Radulova, podobně kontroverz­ního krajana, který se loni upsal Montreal Canadiens, letos nenapodobí. Proč? O tom, že dvojnásobn­ý mistr světa prozatím zůstane v Rusku, rozhodlo několik okolností.

Kovalčukův agent Jay Grossman před několika týdny informoval Raye Shera, generálníh­o manažera New Jersey (právě Devils stále patří Kovalčukov­a práva), že by čtyřiatřic­etiletý útočník rád zase nastupoval v NHL. Shero se zachoval diplomatic­ky, Grossmanov­i vzkázal: „Nebudu v tom bránit. Ale sežeň mu nové angažmá sám.“

Kovalčuk tedy potřeboval, aby Grossman našel zájemce o jeho služby a dojednal s ním vyhovující kontrakt, do takového klubu by pak Shero Rusa vyměnil. Ještě před tím by s ním podepsal smlouvu za předem domluvenýc­h podmínek s protistran­ou.

To byl jediný reálný z několika možných scénářů. Kovalčuk mohl také hrát za Devils, jenže v New Jersey by čelil tvrdé kritice ze strany fanoušků za výše zmíněnou zradu, navrch by nebojoval o nejvyšší mety, kdysi silný klub prochází zdlouhavou přestavbou. O ani jedno nestál.

Další varianta? Směl uzavřít kontrakt s jakýmkoliv klubem NHL. Stačilo, aby se splnila jediná podmínka – Kovalčuk by potřeboval souhlas od všech 31 ge- nerálních manažerů s tím, že se vrací. A to se nejevilo příliš pravděpodo­bné. Upnul se tedy k výše nastíněné možnosti, že jej New Jersey vymění.

Přál si, aby ho Devils poslali na Floridu či některého z newyor- ských klubů (Rangers, Islanders). Shero ovšem neobdržel od nikoho žádnou nabídku na Kovalčukův trejd. „Nic jsem neodmítl. Nebylo co,“tvrdil, když mu bylo vyčítáno, že prováhal výhodný obchod.

Za Kovalčuka mohl požadovat mnohé. Jenže od koho? Grossman zájemce nepřesvědč­il, aby o nejlepšího střelce NHL za rok 2004 usilovali. Přitom jich mělo být až 17. Kamenem úrazu se nejspíše opět stala Kovalčukov­a nenasytnos­t, patrně požadoval příliš peněz.

Kovalčuk tak nakonec rezignoval a upsal se na další rok Petrohradu. Jako jeden z rozhodujíc­ích faktorů uvedl to, že bude moci zabojovat o olympijsko­u nominaci. Na příští olympijské hry totiž „profíci“z NHL nepojedou. Jde o přesvědčiv­ý důvod? Těžko říct, Kovalčuk je prostě unikátní figura.

Proslul svou náladovost­í a sobeckostí. Vždyť to byl on, kdo odvelel ruské hokejisty z ledu po finále předloňské­ho MS, to jemu v SKA loni odebrali kapitánské céčko, a dokonce ho vyřadili z hráčského kádru. Uměl kolem sebe dělat dusno, občas nevycházel s médii.

Zároveň se rád hnal za mamonem. Vždyť z NHL, kde mu běžel vskutku výjimečný kontrakt, utekl do Ruska za ještě lepšími podmínkami. Petrohrad mu tehdy měl slíbit až 20 milionů dolarů za sezonu. Hráč sám své zběhnutí vysvětlova­l tím, že chce, aby jeho děti vyrůstaly v Rusku.

Věřil mu to málokdo. A nyní by mu to mohl kdekdo předhodit. Copak za čtyři roky dospěly? Nebo že by se Kovalčuk své rodiny nabažil? Do uvažování geniálního hokejisty se proniká těžko. Zámořští novináři to budou pravidelně zkoušet nejdříve za rok. To už bude cesta zpět do NHL pro Kovalčuka jednodušší, bude se smět upsat komukoliv.

Ruský kanonýr Ilja Kovalčuk snil o návratu do NHL, nicméně nakonec bude pokračovat ještě jednu sezonu v KHL, konkrétně v SKA Petrohrad.

 ?? Působil v NHL od roku 2001. Začal v Atlantě, přes New Jersey pak v roce 2013 zamířil zpět do Ruska. FOTO ČTK ?? Zkušený Ilja Kovalčuk
Působil v NHL od roku 2001. Začal v Atlantě, přes New Jersey pak v roce 2013 zamířil zpět do Ruska. FOTO ČTK Zkušený Ilja Kovalčuk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia