Lidové noviny

Famózní Kittel vybojoval čtvrtý etapový triumf

- BERGERAC

Již čtvrté vítězství na letošní Tour de France si připsal německý cyklista Marcel Kittel. V desáté etapě s cílem v Bergeracu po 178 kilometrec­h suverénně ovládl spurt a svůj náskok v čele bodovací soutěže zvýšil na více než sto bodů.

V průběžném pořadí se po dni volna nic zásadního nezměnilo, dál vede trojnásobn­ý vítěz Tour Brit Chris Froome. Ve středu oblékne žlutý dres již v 50. etapě, čímž se vyrovná pětinásobn­ému šampionovi slavného závodu Jacquesi Anquetilov­i. Víc dní strávili ve žlutém jen Eddy Merckx (96), Bernard Hinault (75) a Miguel Indurain (60).

Zatímco v předchozí rovinaté etapě před víkendem v Alpách vybojoval Kittel triumf v těsném spurtu o šest milimetrů před Norem Edvaldem Boassonem Hage- nem, tentokrát nedal soupeřům šanci. Cílem projel s rukama nad hlavou a radoval se z dalšího úspěchu i s kolegou z týmu Quick-Step Zdeňkem Štybarem, který mu pomohl finiš rozjíždět.

V hlavním poli ve stejném čase jako vítěz dorazili všichni tři čeští závodníci včetně Ondřeje Cinka, kterého v minulých dnech trápily otékající ruce a měl problémy držet řídítka. „Moje ruce a prsty jsou lepší,“uvedl po dojezdu.

Za Kittelem dospurtova­l další Němec John Degenkolb. „Marcel je z jiné planety, co se rychlosti týče,“řekl uznale. „Je to úchvatné, co tu Marcel předvádí,“přidal lídr závodu Froome.

Díky třináctému etapovému vítězství na Tour v kariéře Kittel překonal německý rekord Erika Zabela. „Je to neuvěřitel­né číslo. A vyhrát čtyřikrát na jedné Tour je úžasné,“řekl devětadvac­etiletý jezdec. „Samozřejmě to pro mě hrozně moc znamená. Když jsem začínal, něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že budu jezdit profesioná­lně, ale tohle je neskutečné,“radoval se Kittel.

„Je to nový Cipollini. Jenom rychlejší a hezčí,“ocenil Kittelovy výkony Zabel s odkazem na svého někdejšího rivala Maria Cipollinih­o.

Vylepšit svou bilanci může Kittel hned ve středu, kdy je na programu další rovinatá etapa z Eymetu do Pau dlouhá 203,5 km. Pět triumfů dokázal ze sprinterů na Tour vybojovat jen Brit Mark Cavendish v letech 2010 a 2011, v roce 2009 nasbíral dokonce šest vítězství. Letošní 104. ročník pro něj skončil po pádu v souboji se Slovákem Peterem Saganem ve čtvrté etapě, kdy si zlomil lopatku. čtk

 ?? Vyhrál na Tour de France dohromady už 13 etap FOTO ČTK/ AP ?? Marcel Kittel
Vyhrál na Tour de France dohromady už 13 etap FOTO ČTK/ AP Marcel Kittel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia