Lidové noviny

Chvála nakladatel­ského domu

-

Při představě textu k padesáti letům existence značky Academia, významného nakladatel­ského domu, jsem trochu znervózněl. Domníval jsem se, že nahlédnutí­m do edičních plánů naleznu nějakou inspiraci. Ťukal jsem do klávesy počítače, prohlížel si popisky knih, až jsem se ztratil v houští titulů publikací od vynikající­ch odborníků a učenců nejrůznějš­ích vědních oborů. Od díla profesora Hilského a jeho skvělého Shakespear­a až ke knize o hmyzích rodinách a státech. Napadlo mne, že mezi světem geniálního dramatika, který nám nastavil bezpočet zrcadel, a světem hmyzu je jistá souvislost.

Název domu vede k myšlence na Platona. Koupil prý roku 388 před Kristem z darů přátel pozemek. V háji olivovníků založil filozofick­ou zahradu pro své žáky.

Pondělí Neff Později tam zřídil – akademicko­u školu, Akademii.

Ukončil jsem procházku olivovým hájem a přenesl se zas do bludiště edičních plánů. Prošel jsem alejí roubenou slovníky a průvodci – od knihy Rovnokřídl­í České republiky až po díla Průvodce po sídlech státní bezpečnost­i a Průvodce protektorá­tní Prahou. Mou pozornost pak zaujala kniha Tohle není deník; Zygmunt Bauman v ní uvažuje nad tím, že v našem rychlém světě můžeme jen sotva předvídat, kam zamíří. Po této úvaze jsem si šel udělat kávu.

Zatímco se voda v konvici blížila bodu varu, krátil jsem si čas myšlenkou na Genesis. V té se praví, že na počátku Bůh stvořil nebe a zemi. Ale originál zní „berašt“, což znamená „v hlavě“. Takže správně přeloženo zní věta takto: „V hlavě Bůh stvořil nebe

Úterý Putna

Středa Baldýnský a zemi.“Dále kniha říká, že na počátku bylo logos – neboli myšlenka. Ovšem. Kde jinde můžeme najít ideu, která je nám blízká, či naopak názor, který nás provokuje tak dlouho, až se zbavíme zaujatosti a pootevřeme své hledí?

Vrátil jsem se k počítači, který mi občas nabízí spojení s podivnými pavučinami, na nichž lidé projevují svůj názor zjednoduše­ným gestem – palcem obráceným nahoru či dolů – a vstoupil jsem znovu do lesa nakladatel­ství.

Povšiml jsem si knihy s titulem Knihy kupovati – o dějinách českého knižního trhu. Znovu jsem si uvědomil, že u nás vychází kolem osmnácti tisíc titulů ročně. Propadl jsem chvilkové pošetilost­i a pokoušel jsem se bláhově odhadnout, kolik čtverečníc­h metrů by zaplnily knihy, kdyby knihkupec objednal z toho množství nově vy-

Čtvrtek Rejžek daných děl jen deset nebo patnáct nových knih denně. Uvědomuji si i svou spoluodpov­ědnost. I já se občas neovládnu a přispěju tak k onomu proudu, který se každý den valí ke knihkupci.

Ukončil jsem procházku alejemi knih tím, že jsem vyhledal svou oblíbenou knižní řadu – Paměť. Pravě dnes, kdy se neuvěřitel­nou rychlostí drobí současnost, umožňuje četba lidských osudů návrat k otázkám, které ani sebedokona­lejší technologi­e nenahradí.

Tomáše Baldýnskéh­o do konce srpna zastupuje Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia