Lidové noviny

Máte čas? Doručte balík cestou domů

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Populární americký seriál Simpsonovi je znám mimo jiné tím, že se v něm objevují různé osobnosti včetně politiků, a také tím, že si nezřídka utahuje z amerických fenoménů. Jedním z nich je obchodní gigantWalm­art, nabízející nepřeberné množství laciného zboží a drtící jakoukoli konkurenci. A právě Walmart se v jednom z dílů o životě žluté americké rodinky objevil jako společnost, jež vykořisťuj­e své zaměstnanc­e. Samozřejmě pod pseudonyme­m Sprawl-mart, aby tvůrce nešlo lehce žalovat.

Narážka na Walmart má reálné pozadí. Na adresu obchodu se množí stížnosti na nízké platy. Firma navíc nedávno zavedla spornou praktiku. Její zaměstnanc­i ve dvou prodejnách ve stá-

ORBIS UNUS

tě New Jersey a jedné v Arkansasu mohou od května, pokud o to mají zájem, doručovat balíky zákazníkům po cestě domů, tedy mimo pracovní dobu. Mohou si vybrat jejich množství, velikost i váhu a také den, kdy je doručí, a své požadavky průběžně měnit. Společnost zdůrazňuje, že práce přesčas je nepovinná, placená a že k ní své pracovníky nenutí, ale poskytuje jim možnost, jak si přivydělat. Walmart tak chce zároveň donášku urychlit a zlevnit. Reakce zaměstnanc­ů i klientů byla prý „skvělá“.

Jenže krok, jímž chce firma především konkurovat i v Česku známému Amazonu, má hned několik ale. Walmart odmítl říct, kolik a podle jakého vzorce hodlá zaměstnanc­ům za odpovědnos­t navíc zaplatit. Není ani jasné, jak jim bude kompenzova­t potřebný čas, výdaje za benzin, opotřebení auta, parkování, pojištění nebo i případné nehody. Podle odborníků tak lze novinku snadno zneužít.

„Místo toho, aby Walmart platil svým zaměstnanc­ům to, co si za svou práci zaslouží, nabízí jenom to, že jim zaplatí víc – za víc práce,“říká Randy Parraz, šéf kampaně za změnu chování Walmartu. Podle něj tak firma lidi do programu vlastně nutí.

Skeptičtí jsou i někteří zaměstnanc­i. Mimo pracovní dobu jsou však okolnostmi nuceni pracovat i lidé v jiných profesích. Američané tak zřejmě nemají na vybranou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia