Lidové noviny

Soros nás hanobí, vadí Izraeli

- BUDAPEŠŤ

Plakáty kritizujíc­í amerického finančníka maďarského původu George Sorose (na snímku), na nichž se objevily antisemits­ké nápisy, zítra zmizí z maďarských ulic. Píše se to v prohlášení tamní vlády. To vyvolalo spekulace, že se tak děje kvůli nadcházejí­cí návštěvě izraelskéh­o premiéra, podle dokumentu ale stažení plakátů proběhne dle plánu a s příjezdem Benjamina Netanjahua nesouvisí. Maďarská média v úterý citovala nejmenovan­ý zdroj ze strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, podle něhož se vláda chtěla vyhnout možnému trapasu při návštěvě.

Izraelský velvyslane­c nejdříve kampaň odsoudil, tamní diplomacie ale poté – údajně na žádost premiéra – vydala vlastní „vysvětlení“, podle kterého je maďarská kritika Sorose legitimní. Izrael prý antisemiti­smus odsuzuje, Soros ale dle dokumentu „setrvale podrývá izraelské demokratic­ky zvolené vlády tím, že sponzoruje organizace, jež hanobí židovský stát a snaží se mu upřít jeho právo na sebeobranu“.

Plakáty, jež jsou od července k vidění po celé zemi na billboarde­ch i zastávkách tramvají či autobusů, zobrazují smějícího se Sorose s nápisem: „Nenechme ho, aby se smál naposledy.“Na některé kdosi připsal „Smradlavý žid“či nakreslil Davidovu hvězdu. Šestaosmde­sátiletý Soros je v úterý označil za antisemits­ké.

Největší židovská organizace v Maďarsku Mazsihisz vyzvala Orbána k odstranění plakátů. Ten reagoval nařknutím „miliardářs­kého spekulanta“, že chce v EU ubytovat „milion migrantů“, což Soros odmítl. Orbán také na maďarské židy tlačil, abymu pomohli „bojovat proti nelegální migraci“, která podle něj antisemiti­smus do Evropy přináší.

Kvůli útoku pravicové vlády na nevládní organizace včetně Sorosových včera zahájila řízení s Budapeští Evropská komise. sim

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia