Lidové noviny

Na Fringe do Skotska jede pět českých divadel

-

PRAHA Svou premiéru na festivalu ve skotském Edinburghu letos odehraje taneční soubor 420people. Spolu s touto skupinou zde vystoupí ještě čtyři další české soubory. Budou součástí České sezony ve Skotsku, která od 20. července do počátku listopadu bude představov­at také českou literaturu, fotografii a výtvarné umění. soubor 420people zastupuje.

Na Fringi byl již dříve úspěšný třeba soubor Spitfire Company s inscenací One Step Before the Fall, kterou zde zopakuje a přidá ještě představen­í Vypravěč. V Edinburghu vystoupí také Cirk La Putyka, Lenka Vagnerová & Company a soubor DOT504. 420people uvede taneční představen­í s názvem Wind-Up, které je autorským dílem choreograf­a a tanečníka souboru Václava Kuneše. Inscenace měla premiéru v roce 2012, její výběr vyplynul z přání britských dramaturgů.

„Chci využít elementu energie, která se pomalu nebo velmi rychle nasbírá, pak se uvolní nebo vybuchne – a to se neustále opakuje,“uvedl při premiéře Kuneš. Účast českých umělců na festivalu Fringe pomáhají zajišťovat Česká centra. Letos je program rozšířen a bude zahrnovat instalace, výstavy či živou hudbu. čtk, jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia