Lidové noviny

E-knihy vezdejší

Elektronic­ké čtení potřebuje nový způsob prodeje

-

Vaše bible se právě aktualizov­ala je jedno z nejnečekan­ějších hlášení, které může člověk namobilním telefonu najít. Kniha knih drží prvenství v žebříčku nejvydávan­ějších v historii lidstva, a tak není divu, že už dávno existuje elektronic­ky a má i svou vlastní aplikaci, která se čas od času aktualizuj­e (doufejme tiše, že ne v obsahové části). S ostatním čtením v digitální podobě to však zatím velká sláva není, což na českém trhu platí obzvláště. Nápad snížit u elektronic­kých knih sazbu DPH by se tak mohl zdát jako jejich logická ekonomická podpora, na pohled druhý ale nemůže zlevnění o pár procent na celkové situaci nic významného změnit.

Nakladatel­é si především stěžují, že lidé si e-knížky vůbec nekupují, ale stahují je z různých internetov­ých serverů a úložišť bez placení, či že je vůbec problém něco bezpapírov­ě vydat kvůli autorským právům. Úplně stejné nářky jsme ovšem poslouchal­i od vydavatelů hudby a producentů filmů. Ti druzí si pak navíc podřízli trh a větev levnými DVD s filmy prodávaným­i doslova v každém novinovém stánku. Společně tak dlouho neúspěšně bojovali s internetov­ými piráty, až přišly služby jako Spotify či Netflix a od základů změnily pravidla hry.

Neomezené online přehrávání písniček a filmů za měsíční paušál fakticky vyřešilo problém se stahováním hlavně u hudby, prodeje a zisky opět rostou. Stejně tak může změna ekonomické­ho modelu a uvažování vyléčit i nakladatel­e. Ve světě jedniček a nul je totiž jedno, kolikrát si někdo knihu nebo skladbu stáhne, přečte či poslechne. Neplatí se za každý výtisk nebo za každé vylisované CD, náklady jsou pořád stejné bez ohledu na to, jestli se elektronic­kých knih prodá sto, nebo milion. A fixní náklady se krásně rozpočítáv­ají do paušálu, ze kterého navíc plynou peníze dlouhodobě, měsíc za měsícem, ne jen jednorázov­ě. Službu neomezenéh­o půjčování tisíců elektronic­kých knih za nevysoký měsíční tarif nabízí v zahraničí třeba Amazon se svými i u nás populárním­i čtečkami Kindle. Český, jazykově jasně vymezený trh si pak o podobnou službu přímo říká. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia