Lidové noviny

Zemřel spolutvůrc­e novodobé knižní kultury

- MILOŠ DOLEŽAL

Veřejnost se rozloučila s knižním typografem, grafikem a ilustrátor­em Jiřím Blažkem, který zemřel ve věku nedožitých 95 let.

Velký byt na pražském Karlově náměstí plný zachráněné­ho starožitné­ho nábytku, obrazů, knížek, příběhů a osudů. Mohlo by se říci: kapitol novodobé české duchovní kultury. Žila zde rodina Blažkova a svou základnu zdemívali Jakub Deml a Marie Rosa Junová, malířka Zdenka Braunerová, P. Metod Klement a mnozí další. Jedním z pevných spolutvůrc­ů toho místa byl právě výtvarník Jiří Blažek. A s ním jako by se uzavírala jedna zajímavá kapitola naší knižní historie.

Narodil se na podzim 1922 v Uhříněvsi, ale po předčasné smrti otce, lesního inženýra a geometra, se s maminkou, hospodyní Karličkou a sestrou Blankou přestěhova­li právě na Karlovo náměstí číslo 9. Podstatné pro jeho lidský i umělecký vývoj mělo v roce 1934 setkání s benediktin­em z blízkých Emauz Metodem Klementem, který jej pozval do skautské organizace Legio Angelica. Jiří, skautským jménem Karkule, se stal aktivním členem společenst­ví, které vychovalo a formovalo řadu vynikající­ch mužů – kněze, umělce, lékaře (např. Mandl, Zvěřina, Reinsberg, Klener aj.).

Jiří Blažek maturoval v osudném roce 1942 na vyšehradsk­é reálce, byl totálně nasazen v továrně Aero (vyučil se přitom leteckým klempířem – nejen malířské vidění, ale šikovné ruce a geometrick­á přesnost byly jeho předností), po válce pak studoval umprum v ateliéru knižní grafiky a typografie u profesora Muziky, který nadanému studentovi pomáhal k prvním typografic­kým zakázkám v tehdy ještě soukromých vydavatels­tvích. Důležité bylo Blažkovo setkání s výtvarnicí Hanou Hrubešovou, která se v roce 1952 stala jeho životní družkou. Fotografie svatebního obřadu v kostele sv. Štěpána v Praze, při němž jejich manželství žehná P. Jakub Deml a výrazy jejich tváří nesou naději navzdory temnu doby. Ostatně Jakub Deml byl dlouholetý­m přítelem a ochráncem rodiny Blažkovy, která jej hmotně podporoval­a (i když sami měli málo), Jiří do Ta- sova za války a po válce často zajížděl, ilustroval některé knihy z tasovské „dílny“či Demlovi pomáhal s jejich prodejem a distribucí, a také inspiroval tasovského básníka ke strhující próze Podzimní sen; Deml velice ctil Jiřího sestru Blanku, vzácnou a obětavou dětskou lékařku, terciářku dominikáns­kého řádu, která tragicky zahynula při autonehodě a o níž napsal: „Svatá Blanka.“

Jiřímu Blažkovi byla dána nejen dlouhověko­st, ale také možnost se tvůrčím způsobem podílet na podobě české knižní kultury. V nenápadné úloze služebníka neviditeln­ého, pro kterého je důležité autorovo slovo a poselství, nikoli vlastní ego. Pracoval pro řadu předních nakladatel­ství, navrhoval písmo, grafickou úpravu knih, obálky, ilustrace, často kreslil iniciály nebo kaligrafic­ky psal tituly (sám také navrhl vlastní antikizují­cí písmo). Takto ke čtenářům vypravil na pět set titulů, vedl „dialog“s Dantovou Božskou komedií, s Andersenov­ými pohádkami, s Chesterton­em či Marschalle­m, je autorem úpravy kultovní řady verneovek, podílel se na grafické úpravě staršího vydání ekumenické Bible či některých liturgický­ch knih, za úpravu Ezopových Bajek s Hollarovým­i ilustracem­i a s vlastními iniciálami byl oceněn na knižním veletrhu v Lipsku. Dlouhá léta pracoval jako výtvarný redaktor v nakladatel­ství Albatros, po roce 1989 nejvíce spolupraco­val s nakladatel­stvím Zvon, pro které mimo jiné vytvořil i na- kladatelsk­ou značku. Pro mne se Blažkova knižní tvorba nejvíce zrcadlí ve vynikající a přitom jednoduché bíločernom­odré obálce Werfelova románu Píseň o Bernadettě: nahoře černým písmem jméno autora, dole modrým název a bílou plochu pozadí rozděluje na čtyři části tenká vertikála s horizontál­ou.

Jedna z mých posledních návštěv na „Karláku“u Jiřího Blažka byla poznamenan­á smutkem nad ztrátou jeho věrné manželky a pomalým vytrácením paměti. Bylo však obdivuhodn­é, s jakou bytostnou tvůrčí energií čelil té destrukci – ukazoval mi šachy, které sám vyřezal. Byl to zvláštní obraz: jeho poměrně robustní ruce a v nich jemně a do detailů modelované figurky, se kterými hrál partii svého stáří. Znovu se vracel kMetodu Klementovi a ten v něm stále zůstával přítomen jako klenební svorník. Trvalo vědomí, které o něm kdysi napsal: „Strom bratrské lásky, který v nás Metod Klement zasadil a pěstoval, nikdy nepřestal ve svých ratolestec­h žít a sem tam i nějaké to ovoce přinesl.“

Autor, básník a publicista, je redaktorem ČRo

 ?? (1922–2017) FOTO WIKIPEDIE ?? Jiří Blažek
(1922–2017) FOTO WIKIPEDIE Jiří Blažek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia