Lidové noviny

Uberbitva o pražské taxikáře

-

odpoledne mají poslanci rozhodnout, jak se v Česku bude vyvíjet podnikání alternativ­ních taxislužeb v čele s Uberem. Ve třetím čtení nevinně vypadající novely zákona leží protichůdn­é poslanecké návrhy, mohutně tlačené lobbisty z obou stran. Buď se ježdění s aplikací namísto taxametru a žlutého nápisu na střeše zlegalizuj­e, nebo se naopak těmto a dalším povinnoste­m podřídí.

Uprostřed politicko-lobbistick­ého přetahován­í se tak trochu zapomnělo na to nejdůležit­ější – na zákazníka. Toho, který chce nižší ceny a lepší výběr, ochranu před proslulým turbem a často agresivním­i a vulgárními „dročkaři“, nechvalně známými piráty silnic. Ale také před unavenými ukrajinský­mi nádeníky, kterří otročí dlouhé dny a noci v rozhrkanýc­h vozech s nejistým technickým stavem.

Příkladem i pro Prahu je naše krajanské město Chicago. V metropoli středozápa­du USA alternativ­y k taxíkům povolili, ale přenesli na jejich provozovat­ele povinnost proškolit, prozkoušet a zkontrolov­at řidiče a odpovídat za ně. Snížili tak náklady a zlepšili život všem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia