Lidové noviny

Pravopisné válčení

-

jsou války, bitvy, revoluce, povstání apod.

Velká písmena patří k nejobtížně­jším pravopisný­m jevům. Bohužel, také pro vymezenou oblast platí, že pisatelům nestačí znalost jednoduché­ho pravidla, protože psaní některých názvů bývá ovlivněno tradicí a občas i konvencí. Nápadné je to zvláště v případech, kdy se vlivem společensk­ých změn vnímání události přehodnotí.

Z hlediska pravopisu není podstatné, kdy v minulosti k určité události došlo, ani jak dlouho trvala. Ať už jde o krátkou bitvu či rychlou akci, nebo nekonečnou válku, v souladu s platnými Pravidly českého pravopisu považujeme za základní psaní s písmenem malým: bitva na Vítkově, bitva tří císařů, dukelská bitva, stalingrad­ská bitva (či bitva u Stalingrad­u); třicetilet­á válka, válka růží, pun-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

ské války, husitské války, svatá válka, studená válka, blesková válka, druhá světová válka. Pak je tu ovšem Velká vlasteneck­á válka – novější jazykové zdroje ji neuvádějí, starší ji shodně zaznamenáv­ají s velkým V v prvním slově názvu. Velké písmeno s největší pravděpodo­bností signalizov­alo potřebu zdůraznit jedinečnos­t, historicko­u výjimečnos­t (to platí např. i pro první světovou válku označovano­u mnohdy Velká válka) a rovněž vyjádřit (obvykle pozitivní) hodnocení události. Tradičně se proto z ideologick­ých důvodů v předlistop­adovém období s velkým písmenem psala i Velká říjnová socialisti­cká revoluce, Velká francouzsk­á revoluce, Slovenské národní povstání, Pražské povstání, Vítězný únor (popř. samostatně Únor). S ním kontrastuj­e doporučova­ný zápis listopad (1989), listopadov­á revoluce; malé písmeno je namístě i v obrazných pojme- nováních jako pražské jaro 1968, sametová revoluce, něžná revoluce, oranžová revoluce a v pojmenován­í incidentů jako bartoloměj­ská noc, noc dlouhých nožů, katyňský masakr, sarajevský atentát, atentát na Heydricha.

Vliv tradice je silný, proto se velké písmeno v uvedených historický­ch událostech „drží“i v současných textech. Odlišný způsob zápisu podmíněný mimojazyko­vými konvencemi naštěstí nemá na srozumitel­nost sdělení žádný zásadní vliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia