Lidové noviny

Želví ostrovy v „přírodním“vývoji

- JOSEF TUČEK

asto se říká, že na Galapágách se inspiroval Darwin při vytváření evoluční teorie přírodního výběru. Jako obvykle to bylo složitější. V roce 1835 pobyla na souostroví anglická výzkumná loď Beagle pět týdnů ze své pětileté mise po světě. Na palubě byl i šestadvace­tiletý nadějný přírodověd­ec Charles Darwin. Jenže ho zajímala hlavně geologie a zklamalo jej, že na sopečném souostroví nenašel žádnou aktivní sopku. O leguánech do deníku napsal, že to jsou „nechutní neohrabaní ještěři“. Lovem ptáků pověřil svého asistenta.

Za rok se loď Beagle vrátila do Anglie. Ornitolog John Gould si všiml, že mezi preparovan­ými ptáky z Galapág jsou pří-

EKOPOHLED

buzní jihoameric­kých pěvců, ale přece jen odlišní. Teprve pak o tom začal přemýšlet i Darwin. Zdá se, že právě úvahy o tom, proč se tito ptáci stali jinými než jejich příbuzní, jej vedly k poznání, že v přírodě přežívají jedinci nejlépe přizpůsobe­ní momentální­m podmínkám. Ptačí druhy zanesené větrem z pevniny se na ostrovech vyvíjely. Ptáci s velkými zobáky se přizpůsobi­li stravě získané díky louskání tvrdých plodů a semen, opeřenci s úzkými špičatými zobáky se stali specialist­y na lov místního hmyzu.

Vyvíjela se i příroda na Galapágách, bohužel k horšímu. Želví ostrovy, jak zní jejich španělský název, o spoustu druhů želv přišly. Námořníci je brali na lodě jako „živé konzervy“, které poskytoval­y čerstvé maso. Kolonisté přivezli kozy, které ničí želví životní prostředí, a nechtěně i krysy, jež žerou mladé želvy.

Aspoň zčásti se přizpůsobi­ly i želvy. Některé byly, omylem či záměrně, převezeny z některých ostrovů na jiné. Třeba na ostrůvek Wolf s rozlohou jednoho čtverečníh­o kilometru. Právě na něm biologové v minulých letech našli několik potomků vymizelých želv ze dvou větších ostrovů. Jak nyní informoval mezinárodn­í tým vědců v biologické databázi BioRxiv, teď je uměle odchovávaj­í, aby je mohli vrátit do přírody, na jejich původní ostrovy. Z toho, jak to půjde, se pak mohou inspirovat i obdobné záchranné programy v jiných částech světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia