Lidové noviny

Lék pro Senát: jen jedno kolo volby

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když se voliči loni na podzim vypravili ke druhému kolu senátních voleb, v průměru jich dorazilo pouhých 15 procent. Ještě méně jich přišlo letos v lednu v opakovanýc­h volbách v Mostě: jen 12 procent. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vzápětí začal volat po zrušení horní komory.

Ústavní právník Jan Wintr naopak navrhuje rehabilita­ci Senátu: pomohlo by zavedení jednokolov­é volby. „Podle takzvaného australské­ho systému. Problém senátní volební účasti jsou právě druhá kola,“říká v rozhovoru pro LN Wintr.

Navrhovaný způsob by byl atraktivní, protože voliči v takovém případě přiřazují jednotlivý­m kandidátům preference tak, že je očíslují a stanoví jejich pořadí podle toho, jak jim je který politik sympatický. Sestaví v podstatě „bednu vítězů“.

LN zjistily, že politici jsou připraveni o reformě zahájit seriózní debatu. Pro se vyslovili představit­elé stran, které jsou podle průzkumů nejsilnějš­í – ANO, ČSSD, KSČM a ODS. Nejrozhodn­ěji vystupuje ministr pro legislativ­u Jan Chvojka (ČSSD). „Zvýšit atraktivit­u senátních voleb je namístě. Za rozumnou považuji jednokolov­ou volbu, kdy vítěz bere vše. Teď bohužel velká část voličů ve druhém kole nepřijde, protože v něm nemá svého kandidáta,“řekl LN. Pokračován­í na straně 3 Rozhovor na straně 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia