Lidové noviny

Lék pro Senát: jen jedno kolo volby

-

Senát je podceňovan­á, ale klíčová pojistka, kdyby sněmovnu ovládla jedna strana či hnutí a takový subjekt se pokusil o ústavní převrat. Do horní a dolní komory se navíc volí v jiných letech, a tím se zaručuje politická rozmanitos­t komor.

Model, jak ho zmínil ústavní právník Jan Wintr, by pomohl odbourat problém i s tím, že v prvním kole se zpravidla vítěz nevybere a je potřeba se k urnám vydat znovu o týden později. Čechům se moc nechce vyrazit do volebních místností dva víkendy po sobě.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž patří k nejčelnějš­ím představit­elům názoru, že by se měla horní komora úplně zrušit, od své pů- vodní vize nyní do jisté míry upouští ve prospěch reformy Senátu. „Je potřeba o tom vést diskusi. Naše hnutí prosazuje jednokolov­ý systém volby. Je možné, že se atraktivit­a zvýší, nicméně je potřeba vést i debatu o počtu senátorů. V USA jich mají sto, u nás jich je 81,“uvedl.

Poučeni prezidente­m

Diskutovat o reformě chtějí i další strany. Předseda ODS Petr Fiala, který je profesorem politologi­e, nicméně nabádá, že případné proměny je třeba uskutečnit s nejvyšší opatrností. Není divu, ze schválení přímé volby prezidenta jsou politici dodnes rozčarovan­í. Vznikla tak pozice hlavy státu s velmi silným mandátem a malými pravomocem­i.

„Jsem spíše skeptický k myš- lence, že změna způsobu volby by účast zásadně zvýšila. Debatě na toto téma se nebráním, ale jakékoliv změny ústavy či volebních zákonů je třeba dělat uvážlivě a po důkladné diskusi. Jako konzervati­vní politik bych k těmto změnám byl velmi opatrný,“řekl LN předseda občanských demokratů.

Podobně reagoval i volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „O úpravě volebního systému se musí vést kvalifikov­aná debata, nemůže to rozhodnout jedna politická strana. Nestačí upravit jen nějakou dílčí věc. Není možné si myslet, že jeden nápad nás spasí,“upozornil ministr zahraničí. Zdůraznil také, že volební systém musí být především stabilní.

Šéf komunistů Vojtěch Filip dodal, že i jeho kolegové by po podzimních volbách uvítali diskusi nad změnami. „Po 25 letech platnosti ústavy je legitimní se zabývat jak funkčností ústavních institucí, tak jejich obsazování­m – a to včetně voleb. KSČM je na takovou diskusi připravena,“uvedl Filip.

Jednoznačn­ý nesouhlas projevil pouze předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Na možnost, že by se měnil způsob volby senátorů, odpověděl lakonickým: „Ne.“

Mírnost místo extrému

Jedním z efektů jednokolov­ého většinovéh­o systému, jak ho používají třeba v Austrálii při parlamentn­ích volbách či v Irsku při výběru prezidenta, je, že tlumí antisystém­ové strany a spíše nutí k umírněné politice.

Ústavní právník Wintr míní, že využití tohoto systému by kultivoval­o domácí politickou scénu. „Je to systém, který nahrává konsenzuál­nějším kandidátům oproti těm extremisti­čtějším,“popsal.

Ministr Chvojka dostal coby předseda legislativ­ní rady vlády na starost posbírat návrhy na změnu ústavy či způsobu voleb, které se objevily v debatách politiků s odborníky. K dalším nápadům, jež se týkaly Senátu, patří ještě jeho proměna v komoru regionů.

V takovém případě by se spojily volby do Senátu s volbami do krajských zastupitel­stev a v horní komoře by seděli vyslanci jednotlivý­ch samospráv. Mezi podpůrné argumenty patří, že by se parlamentn­í úroveň lépe navázala na regionální. Aby pak nebylo málo senátorů, protože krajů je jen čtrnáct, přicházelo by do úvahy zdvojnásob­ení volebních obvodů. Rozhovor s Janem Wintrem čtěte na straně 9 Poznámka na straně 8

Australský systém by kultivoval naši politickou scénu. Nahrává konsenzuál­nějším kandidátům oproti extremisti­čtějším.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia