Lidové noviny

EasyJet míří do Vídně. Kvůli brexitu

- LONDÝN

Největší britské nízkonákla­dové aerolinky EasyJet se kvůli brexitu zčásti přestěhují z londýnskéh­o Lutonu do Vídně. Protože společnost neví, zda a za jakých podmínek bude moci létat mezi ostrovy a kontinentá­lní Evropou, rozhodla se pro otevření nové evropské centrály. Spolu s ní založí dceřinou firmu EasyJet Europe.

S blížícím se odchodem Británie z Evropské unie musel EasyJet hledat jinou unijní zemi, kde by získal licenci pro provozován­í aerolinek – s rakouskou licencí se tak nemusí obávat, že by musel s lety po případné nedohodě mezi Bruselem a Londýnem skončit.

Převedení byznysu pod rakouskou jurisdikci bude vyžadovat mimo jiné i opětnou registraci 110 strojů. Jen za to firma zaplatí 10 milionů liber ( asi 300 milionů korun). Celkové náklady spojené s brexitem se ale podle deníku The Guardian vyšplhajím­nohem výše. Jen za loňský rok přišel EasyJet kvůli znehodnoce­ní libry po referendu o 88 milionů liber a za první polovinu letoška už o 82milionů liber (asi 2,5 miliardy korun).

Vedení EasyJetu oznámilo, že pokračuje v tlaku na vyjednavač­e, aby dosáhli dohody o leteckém provozu minimálně v takové míře, aby umožnila provozovat lety mezi Británií a zeměmi EU. Se třemi aerolinkam­i sídlícími v Británii, Švýcarsku a brzy i v Rakousku se společnost označila za panevropsk­ou.

Britští zaměstnanc­i EasyJetu se ale alespoň zatím o svá místa bát nemusí. Šest tisíc pracovníků sídlí v Lutonu nedaleko Londýna a dalších 11 britských pobočkách, další 4000 zaměstnanc­ů pracují jinde v Evropě. V Rakousku pak nově vznikne sto pracovních míst.

Kromě největší britské nízkonákla­dové letecké společnost­i se ale s problémy kvůli brexitu potýká i nízkonákla­dový irský gigant Ryanair. Jeho šéf Michael O’Leary se tento týden pustil do britské vlády premiérky Theresy Mayové: „Myslím, že brexit bude jednou z největších ekonomický­ch sebevražd v historii,“prohlásil s tím, že pokud nedojde k dohodě, londýnské Heathrow osiří, letní lety v roce 2018 budou zrušeny a Ryanair se přesune do EU. Jedinou možnost vidí v ignorování referenda a britském setrvání v EU. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia