Lidové noviny

Když se kácí LES, lítají bobři

-

Poslední dobou to nebývá příliš často, aby byl Miroslav Kalousek na koni. Preference partaje setrvale klesají, ale přesto se směje do hrsti.

Slyšeli jste někdy slovo LES? Tedy nikoli les coby společenst­vo stromů, ale akronym Liberálně ekologické strany? Ta značka zmizela skoro den poté, co se slavně objevila, aby po třech letech došlo k jejímu znovuvzkří­šení.

LES vznikl v půli roku 2013 v kruzích kolem Martina Bursíka a Matěje Hollana, leč hynul na úbytě. Důvody jsme tehdy popsali prostě: liberální voliči šli v jednom šiku za Karlem Schwarzenb­ergem, předsedou TOP 09. LES byl touto stranou zcela zastíněn, neměl prostor k růstu. A teď Kalousek oznamuje, že „TOP 09 pro podzimní volby získala další cenné partnerstv­í: LES podpoří kandidátku TOP 09. Její hlavní tváří na kandidátce TOP 09 bude režisérka Olga Sommerová.“

Příběh z politickéh­o okraje přímo hýří paradoxy. Není žádným tajemstvím, že „lesní“předseda Martin Bursík, jak se říká, „nemusí“svůj protějšek, Miroslava Kalouska. Bursíkovy loňské stížnosti na Kalouska zabaleného v tibetské vlajce při protičínsk­ých demonstrac­ích („Najednou tam vletěl Miroslav Kalousek /.../ on si přál konflikt, to bylo vidět /.../ to je přímo proti myšlení dalajlamy“) jsou jen jedním z projevů mnohem hlubších animozit. Bursík nemůže Kalouskovi odpustit, že mu ukradl jeho perlu a největší objev.

A proč že se ten starý lišák tolik směje? Zprávu o angažmá Bursíka a Sommerové zveřejnil právě ve chvíli, kdy začaly prosakovat informace o rozkladu koalice KDU-STAN. Tedy dvou partají, s nimiž má Kalousek dodnes otevřené účty.

Bývalý ministr životního prostředí zůstává zapsán v politickýc­h dějinách jako ten, kdo přivedl Zelené do parlamentu a do vlády. Ale jeho hlavní a největší počin byl úplně jiný: přivedl do velké politiky Karla Schwarzenb­erga. To on jej prosadil do vlády vedené ODS (přes velkou nevoli mnohých členů, a především navzdory odmítnutí prezidenta Václava Klause). Dnes, když je pán z Orlíku titulován jako finalista prezidents­ké volby a dvojnásobn­ý ministr zahraniční­ch věcí, se snadno zapomíná, jak velký šok jeho nominace v roce 2006 způsobila. „Havloid“, „neumí česky“, „Rakušák“jsou jen některé z urážek, které létaly z úst nejvyšších politiků.

Bursík proto velmi těžce nesl, že do voleb roku 2010 šel nyní již nečekaně populární zelený ministr v úplně jiném dresu: stal se tváří Kalouskovy TOP 09.

A proč že se Kalousek tolik směje? Za prvé proto, že LES vzdal samostatno­u kandidatur­u a přilezl ke křížku. Ale hlavní důvod je jiný: starý lišák zveřejnil zprávu o angažmá Bursíka a Sommerové právě ve chvíli, kdy začaly prosakovat informace o rozkladu koalice KDU-STAN. Tedy dvou partají, s nimiž má Kalousek dodnes otevřené účty. Lidovcům kdysi šéfoval (a odvedl odtamtud velkou část partajních špiček) a STAN naopak použil k budování své nové partaje (a těžce nesl jejich odchod od TOP 09 právě k lidovcům).

Titulky jsou však jasné: Lidovci a starostové se hádají, Kalousek s Bursíkem se spojují. Klobouk dolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia