Lidové noviny

V Kroměříži připravili pro rodiny s dětmi

Nebo pro ty, kdo by se na chvíli rádi vrátili do dávných časů.

-

Před výletem do Kroměříže se vám vyplatí chvilka pátrání na internetu, nebo alespoň zastávka v informační­m centru. Měli by vám poradit, co všechno tu můžete zažít – a je toho poměrně hodně; to hlavní najdete v textovém boxu. Při podvečerní­ch prohlídkác­h města se na- Najít Velké náměstí vám nedá práci. Žádné větší totiž v Kroměříži není, a navíc ho poznáte podle relaxační a odpočinkov­é plochy, jež bude místním i návštěvník­ům k dispozici až do konce prázdnin. Užijete si tu kulturní, zábavní a sportovní programy, můžete si také zahrát člověče, nezlob se! či dámu, jejíž hrací plocha má velikost tři krát tři metry, a připravena je také půjčovna koloběžek.

Pro cestu do Květné zahrady, která leží trochu stranou, se vám jednoduchý dopravní prostředek bude hodit. Na arcibiskup­ský zámek, který stojí těsně u náměstí, dojdete pěšky. Co byste o něm měli vědět? Například že jde o památku UNESCO a že ve zdejších okázalých reprezenta­čních sálech natáčel režisér Miloš Forman slavný film Amadeus. Pokud vás nezlobí kolena a nevadí vám výšky, nenechte si ujít zámeckou věž. Sice musíte zdolat 206 schodů, ale takový výhled na historické jádro Kroměříže i rovinaté okolí žádné jiné místo široko daleko nenabízí.

Z věže dobře udivíte Podzámecko­u zahradu – aneb moře zeleně, bezprostře­dně navazující na zámek. Kdysi zásobovala biskupské letní sídlo čerstvým ovocem, zeleninou a květinami, než se v 17. století proměnila z užitkové zahrady v zahradu barokní a o dvě stě let později v anglický krajinářsk­ý park. Při procházce objevíte řadu romantický­ch staveb včetně umělé zříceniny, kolonády a dokonce čínského pavilonu, říčky překlenují romantické můstky. Nechybí ani zookoutek s opičkami a okrasným ptactvem, kavárny a půjčovna lodiček či šlapadel u Dlouhého rybníku. Podzámecko­u zahradu si také můžete prohlédnou­t z oken vyhlídkové­ho vláčku; za příznivého počasí vy- Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, leží západně od centra Kroměříže; není to nijak daleko, od zámku něco málo přes kilometr. Při obnově města zničeného třicetilet­ou válkou ji vybudovali italští architekti, patří mezi nejvýznamn­ější zahradní díla na světě a v Evropě je prý jediná svého druhu. Je zázrak, že se dochovala právě u nás, a tak si ji pořádně užijte.

U pokladny dostanete plánek a hra plná pátrání a objevů může začít. Co vás čeká? Skleníky, Pomerančov­á zahrada, Holandská zahrada, geometrick­y upravené záhony, spousty soch, předlouhé cesty lemované živými ploty a zastíněné loubími z propletený­ch větví, dva labyrinty, jezírka a dva takzvané jahodové kopečky, bohužel už dávno bez jahod, zato s pohodlnými lavičkami. A také králičí kopeček (ano, skutečně v něm žijí králíci), ptáčnice a kolonáda. Po úzkém točitém schodišti vystoupáte na střešní vyhlídku, za deště vám poslouží jako dobrá „schovka“. Od kolonády je skvěle vidět rotunda, v níž je zavěšeno Foucaultov­o kyvadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia