Lidové noviny

Panika se nekoná. Čeští turisté v Egyptě zůstanou

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA/KÁHIRA Na začátku prázdnin zařadili prodejci zájezdů Egypt do skupiny zemí, které budou mít turistické žně hlavně v období last minute. Bezpečnějš­í destinace jako Řecko nebo Španělsko totiž hlásí vyprodáno.

V pátek 29letý Abdar Rahmán Badaví, který měl podle egyptských zdrojů kontakty na hnutí Islámský stát, vytáhl v turistické­m letovisku Hurghada nůž a útočil na ženy. Dvě Němky zabil a čtyři ženy zranil. Mezi nimi Češku, která je ve stabilizov­aném stavu v káhirské nemocnici. „Čeká se, až její bude stav tak příznivý, aby mohla odletět domů,“řekl včera LN Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Čeští turisté, kteří v Egyptě tráví dovolenou, se domů nechystají. Stejně tak se podle cestovních kanceláří většinou nebojí do země odjet. „Jediný pár požádal o předčasný odlet domů. Panika se nekoná, všichni to berou jako ojedinělý akt,“uvedl Papež. Aktuálně je v Egyptě přes 3000 Čechů, z toho v Hurghadě okolo 700.

Přestože Egypt posílil bezpečnost­ní opatření, ministr cestovního ruchu Jahjá Rašíd věří, že dopady na turistická letoviska nebudou dramatické. Uvedl, že od zahraniční­ch cestovních operátorů včetně německých nemá informace o rušení cest. Více čtěte na straně 7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia