Lidové noviny

Mynář pomohl neznámé firmě k obří zakázce

-

PRAHA/BIŠKEK Společnost Liglass Trading, která sídlí v rozpadajíc­í se továrně v obci u Železného Brodu, slíbila středoasij­skému státu Kyrgyzstán miliardové investice do vodních elektráren. Firma zakázku dostala. Lobboval za ni i jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků Miloše Zemana

prezidentů­v kancléř, který podle svých slov žádný příjem v souvislost­i s touto zakázkou neinkasova­l.

Server Neovlivní.cz informoval, že prezidents­ký kancléř podpořil železnobro­dskou soukromou firmu Liglass Trading v dopise odeslaném do kanceláře kyrgyzskéh­o prezidenta. V listě adresované­m Mynářovu protějšku Saparu Isakovovi, kancléři prezi-

Vratislav Mynář,

denta Almazbeka Atambajeva, napsal: „Chtěl bych vyjádřit svou podporu spolupráci s českou společnost­í Liglass Trading CZ, která úspěšně dokončila projekt výstavby solárních a vodních elektráren spolu s vaší agenturou pod ministerst­vem hospodářst­ví. Česká společnost je osvědčenou firmou nejen na českém, ale i evropském trhu. Doufáme, že budete silným a dlouhodobý­m partnerem,“citoval dopis server Neovlivní.cz.

Zmíněný dopis na hlavičkové­m papíru byl odeslán do kyrgyzské prezidents­ké kanceláře 8. září 2016. Trvalo necelý rok, než došlo k oficiálním­u podepsání kontraktu na výstavbu hydroelekt­ráren v hodnotě až dvanácti miliard korun. Kontrakt s prezidente­m Atambajeve­m podepsal šéf firmy Liglass Trading Michael Smelík 10. července 2017.

Jak ale napsal server Aktuálně.cz, budovy zmíněné společnost­i jsou prázdné a postupně chátrají. Na trhu ji nikdo nezná. Ani mezi státními úředníky či lidmi z oboru vodní energetiky nemá jméno. Obrat firmy byl až doposud v řádu stovek tisíc. Server upozornil i na to, že naposledy v roce 2014 dokonce vykázalami­lion korun ztráty. Přesto miliardový kontrakt získala a stavbu elektráren převzala od ruského giganta RusHydro. Jak bude firma schopna giganticko­u zakázku financovat, není jasné.

Vratislav Mynář pro server Ne- ovlivní.cz uvedl, že se snažil pouze vyjít vstříc firmě, která je česká a má šanci získat zakázku v zahraničí. Osobní profit popřel. V rozhovoru pro server Neovlivní.cz tvrdil, že z toho nemá ani korunu. Neexistuje prý žádná smlouva, která by jeho jméno se zakázkou spojovala a zajistila mu nějaký příjem. Před sepsáním smlouvy si ale podle svého vyjádření firmu nechal prověřit u Hospodářsk­é komory České republiky.

„Absolutně vylučuji, že bych z toho měl jakýkoli prospěch. Se zástupci společnost­i jsem nikdy ani nemluvil. Obrátili se na mě písemně, zda jim jsem schopen pomoci. Sepsal jsem dopis, kterých jsem za svoje působení na Hradě napsal asi dvacet. Nevidím za tím nic špatného,“řekl Mynář autorům článku.

O události byl uvědoměn i prezidentM­iloš Zeman. O tématu výstavby elektráren údajně hovořili s kyrgyzským prezidente­m při zahájení výstavy Expo 2017. Zástupci firmy Liglass Trading se k situaci prozatím nevyjádřil­i. Plánují ale vydat tiskové prohlášení.

Jedná se o projekt výstavby kaskády čtyř vodních elektráren o výkonu 237 megawattů. Žádné podobné zakázce se firma ale nikdy v minulosti nevěnovala. Server Aktuálně.cz rovněž upozornil na to, že jen v první fázi se Liglass zavázal k vyplacení firmy RusHydro v částce 850 milionů korun. lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia