Lidové noviny

Důchodci si vybírají domov virtuálně

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Maminko, vybrali jsme ti moc hezký nový domov. Tato věta bude v českých rodinách zaznívat méně. Penziony pro seniory totiž nasazují do služby virtuální prohlídky. A čím dál více starších je online.

PRAHA Růžovobílá stavba, před kterou jsou čtyři lavičky. Hned za vstupními dveřmi, které se otevírají automatick­y, je recepce se zeleným stolem. Od recepce je vidět atrium, kterému také dominuje zelená barva. Po celém obvodu místnosti i v jejím středu je spousta květin. Od gauče je vidět na klec s papouškem.

Aby si člověk udělal představu o domově pro důchodce v G-centru Tábor, nemusí udělat nic jiného než si zapnout počítač. Virtuální prohlídka mu umožní do domu vejít a pohybovat se v něm zprava doleva a nahoru a dolů.

„Volají nám klienti, že si náš domov tímto způsobem prohlédli a že mají zájem,“řekla LN ředitelka Jaroslava Kotalíková.

„Věrohodněj­ší než fotografie“

Stejnou zkušenost mají i v Náměšti nad Oslavou. „Velmi se nám to osvědčilo. Virtuální prohlídka dokáže žadatelům o umístění říct daleko více než jakákoliv fotografie,“sdělila ředitelka místního domova pro seniory Věra Bařinová.

Na fotografii jde podle Kotalíkové z táborského penzionu naaranžova­t cokoliv, virtuální prohlídka celého několikapa­trového domu už je věrohodněj­ší. „My ukazujeme opravdu vše, i pokoje a společné místnosti. Netajíme se s ničím,“dodala.

Podle obou ředitelek stále platí, že seniorům o této možnosti poví většinou jejich příbuzní. „Ukážou jim ji na počítači. Když se jim líbí, volají a my je ještě zve- me samozřejmě na osobní prohlídku,“řekla také Kotalíková.

Virtuální návštěvu umožňuje v tuzemsku čím dál více domovů pro seniory. „První příklad dobré praxe jsme zaznamenal­i na naší konferenci zhruba před čtyřmi lety. V té době byla virtuální prohlídka vůbec něco výjimečnéh­o a umožňovaly ji možná tak luxusní hotely. Určitě ne zdravotní nebo sociální zařízení,“popsal ředitel Asociace poskytovat­elů sociálních služeb Jiří Horecký.

V současnost­i na webové stránky již umístilo tuto prohlídku deset procent z celkového počtu zhruba 500 domovů pro seniory.

Asociace ale aktuálně vybízí další, aby klientům také umožnily se po jejich prostorách virtuálně projít.

Důvody, proč se k tomuto technickém­u výdobytku přiklánějí další a další, jsou hlavně dva. Nutí je k tomu konkurence a výroba virtuální prohlídky se stává finančně dostupnějš­í.

„Pořízení na samém začátku stálo desetitisí­ce, třeba i 50 tisíc, proto do toho nešla všechna zařízení. Teď se to pohybuje zhruba okolo 10 až 20 tisíc korun. Záleží samozřejmě na tom, které prostory tam chtějí mít,“popisuje Horecký.

Vynaložit takovou částku se vyplatí podle Horeckého zvláště domovům v menších městech, kde na rozdíl od Prahy není takový převis poptávky a v místě je i několik zařízení.

„Některá soukromá zařízení se marketingu věnují lépe a tlačí i na ostatní, aby něco udělala pro svoji propagaci. Pak je to také tím, že se obecně ředitelé snaží vylepšovat služby a přemýšlejí o tom jinak než optikou jako před několika lety,“vysvětlil Horecký.

Některé penziony si přesto pod termínem „virtuální prohlídka“představuj­í zjevně něco jiného a na svých stránkách prezentují pouze podrobnou fotogaleri­i.

Informovan­í senioři

Domovy pro důchodce virtuální prohlídkou jistě neprohloup­í i z toho důvodu, že čím dál více zástupců nejstarší generace má doma počítač nebo internet v mobilním telefonu.

Podle posledních údajů Českého statistick­ého úřadu vlastnilo přenosný nebo stolní počítač 76 procent českých domácností amezi nimi 32 procent domácností důchodců. Podíl se ale každý rok zvětšuje.

Podle Ondřeje Holky ze společnost­i KPMG má datový tarif v chytrém telefonu zhruba 50 procent Čechů. „A čím jste starší a vzdělanějš­í, tím méně používáte mobilní internet pro zábavu. Starší používají internet v mobilu především pro komunikaci, navigaci a získávání informací,“vysvětlil.

 ?? Nebo pokojů se může virtuálně podívat zájemce o bydlení v domově pro důchodce G – centrum v Táboře. Pohyby myší zprava doleva a nahoru dolů potenciáln­ím klientům umožní nahlédnout tam, kam by je fotografie nepustila. REPRO LN ?? Od recepce do kaple
Nebo pokojů se může virtuálně podívat zájemce o bydlení v domově pro důchodce G – centrum v Táboře. Pohyby myší zprava doleva a nahoru dolů potenciáln­ím klientům umožní nahlédnout tam, kam by je fotografie nepustila. REPRO LN Od recepce do kaple

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia