Lidové noviny

Dalí je můj otec, říká Španělka

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Španělská věštkyně věří, že je plodem tajného vztahu malíře Salvadora Dalího. Soud na tento týden nařídil exhumaci jeho těla. Žena chce prý jen „znát pravdu“, získat ale může stovky milionů eur.

MADRID/PRAHA Stát se už za života ikonou surrealism­u, symbolem důmyslných provokací a v jistém smyslu i duchovním otcem happeningů vyžaduje svobodnou mysl i odvahu pouštět se do extravagan­tních nápadů. Ovšem vyvolat kontroverz­i s jemným nádechem ironie i bezmála třicet let po smrti, to už je jen třešničkou na dortu geniality.

Salvador Dalí patří bezesporu ke géniům. Jméno katalánské­ho malíře, který zemřel v roce 1989 a jehož v první půli minulého století často nazývali spíše než géniem „tím šíleným Španělem“, nyní znovu zaměstnává tamní soudy amédia kvůli kauze, jež na první pohled může působit docela banálně.

V detailu je však případ uznání jeho otcovství, jež žádá jednapades­átiletá Pilar Abel Martínezov­á, pěkně barvitý.

Kauza se táhne už několik let, tento týden však nastal zvrat. Soud vMadridu nařídil exhumaci těla umělce, jenž zemřel v pětaosmdes­áti letech ve svém rodném Figueres na severu Španělska. Datum vyzvednutí Dalího těla bylo stanoveno na příští čtvrtek 20. července.

Chybí mi jen ten knírek

Pilar Abel Martínezov­á žádala o uznání, že Salvador Dalí byl jejím otcem, poprvé před třemi lety. Tehdy marně. Španělka tvrdí, že je plodem tajného vztahu mezi umělcem a jejímatkou Antonií, jež v padesátých letech pracovala v přímořském Cadaqués v provincii Girona na východě Katalánska. Antonia byla hospodyně v domě sousedů a přátel Dalího, jenž se na místě o mnoho let dříve seznámil i se svou životní láskou a múzou Galou.

Dalí měl údajně s Antonií krátký poměr, a ta v roce 1955 otěhotněla. Tehdy odešla z práce, odstěhoval­a se do jiného města a provdala se za jiného muže. Jak však uvedla Pilar Abel Martínezov­á – matka jí opakovaně řekla, kdo je jejím otcem, a říkala to i mezi lidmi.

„Chybí mi jen ten knírek,“uvedla Martínezov­á pro list El Mundo v rozhovoru, v němž narážela na svou fyzickou podobu s malířem, především ostře řezané rysy a výrazný nos. Média však nezmínila, zda se pokusila Dalího kontaktova­t ještě před jeho smrtí v roce 1989. Jak už bylo zmíněno, Dalí prožil takřka celý život s Galou neboli Elenou Ivanovnou Diakonovou, o deset let starší femme fatale tehdejších surrealist­ů, jež se kvůli němu rozvedla s básníkem Paulem Éluardem. A zatímco klevety se šířily především o Dalího manželce a jejích milencích, samotný malíř byl známý spíše svou posedlostí po Gale. Ostatně po její smrti v roce 1982, kterou nesl velmi těžce, se uzavřel světu.

Martínezov­á uvedla, že rozhodně nestojí o slávu ani peníze. Obojí prý má. Živí se jako vykladačka karet, hlavně tarotových, a dříve i vystupoval­a v lokální televizi s vlastním pořadem coby věštkyně Jasmína. Ženě jde „jen o prav- du“, jak zopakovala začátkem července, když vMadridu podstoupil­a několikátý odběr vzorku DNA. Nicméně kdyby se otcovství prokázalo, mohla by mít nárok na 25 procent pozůstalos­ti po jednom z nejvýrazně­jších představit­elů surrealism­u. Tedy na jmění v hodnotě stovek milionů eur. Zřejmě však po velmi dlouhé právní bitvě.

Náhrobní kámen

Odpůrci jejích snah – tedy nadace Gala-Salvador Dalí a potažmo španělský stát, jimž oficiálně bezdětný Dalí odkázal majetek – nyní požadují, aby na testy DNA šli i bratr Martínezov­é a její matka, které je přes osmdesát let. Exhumace Dalího těla by se tak mohla zdržet. „Nejsme proti tomu, aby se provedl test otcovství, ale existují i jiné možnosti, jak získat genetický materiál před samotnou exhumací,“uvedlo vedení nadace pro deník El País.

Z DNA bratra Martínezov­é lze zjistit, zda měl se sestrou stejné rodiče, čímž by se otcovství Dalího vyloučilo.

Nadace navíc nesouhlasí s vyzdvižení­m Dalího těla z čistě „technickýc­h důvodů“. Nebylo by to jen tak, potvrdila starostka města Figueres Marta Felipová. Dalí totiž spočívá v kryptě pod muzeem, které si umělec sám nakreslil v sedmdesátý­ch letech. „Není to jednoduché. Vzhledem k tomu, jak vypadá budova a krypta, museli bychom provést zásadní rekonstruk­ci, abychom se k hrobu dostali. Je takřka nemožné zvládnout to do 20. července,“uvedla Felipová. Navíc do 9.30 ráno, jak stanovil soud. Hlavní potíž vidí v odstranění masivního náhrobku, jenž váží přes 1,5 tuny a k jehož přesunu je potřeba jeřáb, který se ale nevejde do úzké krypty.

Vzhledem k experiment­ům a hrátkám se skrytými vrstvami lidského podvědomí, k nimž se Dalí s proslulým navoskovan­ým knírem uchyloval, je otázka, jestli s něčím takovým nepočítal.

 ?? Dalí byl významný katalánský malíř, který se proslavil svými surrealist­ickými díly na hranici snového světa, kde předměty každodenno­sti dostávaly snové formy. Slavný snímek od Philippa Halsmana je z roku 1948. FOTO PROFIMEDIA ?? Mistr imaginace.
Dalí byl významný katalánský malíř, který se proslavil svými surrealist­ickými díly na hranici snového světa, kde předměty každodenno­sti dostávaly snové formy. Slavný snímek od Philippa Halsmana je z roku 1948. FOTO PROFIMEDIA Mistr imaginace.
 ?? Martínezov­á tvrdí, že ji nemotivují peníze. FOTO PROFIMEDIA ?? Věštkyně.
Martínezov­á tvrdí, že ji nemotivují peníze. FOTO PROFIMEDIA Věštkyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia