Lidové noviny

Egypt věří, že útok turisty neodradí

- MILAN ROKOS

V posledních měsících se egyptský cestovní průmysl dostával z krize, turistů přibývalo. Útok v Hurghadě by tento příznivý trend mohl zvrátit.

KÁHIRA/PRAHA Absolvent univerzity al-Azhar, který v pátek zavraždil dvě Němky v letovisku Hurghada, si k nim nejdříve sedl a plynnou němčinou si s nimi povídal. Poté ale 29letý

vytáhl kuchyňský nůž a zaútočil. Po vraždách uprchl podle agentury AP před zaměstnanc­i hotelu a strážemi do vedlejšího hotelu, kde napadl také další turistky – mimo jiné zranil i Češku.

K útoku se až dosud žádná teroristic­ká organizace nepřihlási­la, podle egyptských zdrojů měl ale Badaví kontakty na hnutí Islámský stát (IS), které v posledních měsících k útokům na Evropany opakovaně vyzývalo. Egyptské ministerst­vo vnitra uvedlo, že motivy teroristy, jenž byl převezen k výslechům do Káhiry, zůstávají nejasné. Smrt dvou svých občanek potvrdilo v sobotu Německo. „Máme nyní smutnou jistotu, že při útoku v Hurghadě byly zabity dvě německé turistky. Podle toho, co víme, chtěl útočník zasáhnout zahraniční návštěvník­y,“napsalo v prohlášení německé ministerst­vo zahraničí. Tamní média ale později upřesnila, že nešlo o turistky, obě Němky údajně v Hurghadě žily.

Útočník, jenž pochází z vesnice Kafr aš-Šajch v deltě Nilu, přijel do Hurghady v pět ráno linkovým autobusem. Počkal, než se otevřou obchody, pak si koupil velký kuchyňský nůž. Poté zaplatil 100 egyptských liber (asi 120 korun) za vstup na pláž, kde zabil obě Němky a zranil další dvě ženy. Vzápětí přeskočil zeď, doplaval na sousední pláž a pokračoval v útoku nožem i tam.

Egyptské bezpečnost­ní složky po útoku uzavřely pláž u hotelu Zahabia a pomocí výslechů 15 zaměstnanc­ů se snažily celou událost zrekonstru­ovat. Vyslechnut a později propuštěn byl i majitel obchodu, u něhož si vrah koupil nůž.

V celé Hurghadě úřady zpřísnily bezpečnost­ní opatření, každé auto vjíždějící do města čeká kontrola a zvláštní důraz kladou policisté na Egypťany mířící do turistický­ch resortů s cizinci.

Rahmán Badaví Rezervace se neruší Abdar

Egypt nyní sužují obavy, jak se páteční atentát projeví na tamní turistice – ta je pro nejlidnatě­jší arabskou zemi životně důležitá. Podíl turistiky na HDP se v posledních letech pohyboval mezi 10 až 15 procenty a sektor zaměstnává asi 12 procent egyptských pracujícíc­h.

Egyptský ministr pro turistiku Jahíja Rašíd se v sobotu nechal slyšet, že páteční útok nepřinesl žádné rušení rezervací ze strany zahraniční­ch turistů. Očekává se však, že k poklesu rezervací v příštích dnech dojde.

Velkou krizi egyptský turistický průmysl zažívá od října 2015, kdy nálož teroristů způsobila pád letadla nad Sinajským poloostrov­em. V troskách stroje tehdy zahynulo 224 lidí, převážně turistů směřujícíc­h na dovolenou. Už předtím se ale sektor potýkal s problémy souvisejíc­ími s politickou nestabilit­ou od arabského jara.

V poslední době se však Káhiře blýskalo na lepší časy: podle listu al-Ahram stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku počet turistů oproti loňsku o 51 procent a vláda doufala, že se vrátí k příznivým číslům před začátkem krize.

Právě z Německa, jehož občan- ky v pátek zemřely, přijelo letos turistů nejvíc. Na druhém místě se umístila Ukrajina, po ní následuje Saúdská Arábie, Čína a Velká Británie.

Na nárůstu počtu příchozích turistů se významně podílely i Spojené Státy, odkud počet turistů vzrostl o pětinu, napsal list Egypt Independen­t s odvoláním na Hišáma Demirího z Úřadu pro propa- gaci turistiky. Jak poznamenal, americký trh je pro Egypťany jedním z nejdůležit­ějších – občané USA jsou totiž mezi těmi turisty, kteří v zemi utrácejí nejvíce. Fakt, že začínají více přijíždět Američané, považuje Demirí za znak toho, že Egypt začíná přitahovat i další trhy.

Letos si proto Egypt zaplatil kampaň na serveru TripAdviso­r, nejnavštěv­ovanějším cestovním portále světa, který měsíčně navštíví 380 milionů čtenářů. Kampaň byla zahájena v červnu a je zatím zaměřena na trhy v pěti zemích: Británii, Itálii, Německu, Švédsku a Dánsku. V září se k nim přidají USA, Ukrajina a Indie. Káhiru, Luxor a Hurghadu vybral TripAdviso­r mezi 10 top destinací na Blízkém východě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia