Lidové noviny

Frankfurt vítězí v boji o bankéře

-

nad Mohanem zatím vítězí v boji o tisíce pracovních míst v bankovním sektoru, která budou po odchodu Británie z Evropské unie přesunuta do nových center bank v EU. Německo si pro svou centrálu v Unii, která jim má zajistit pokračujíc­í napojení na jednotný trh, vybraly Standard Chartered, Nomura Holdings a Daiwa Securities Group, píše agentura Bloomberg. Podle zdrojů stejný krok zvažují také banky Citigroup, Goldman Sachs Group a Morgan Stanley.

Zájem o bankéře z Británie má i Paříž. Největší nefrancouz­skou bankou, která se rozhodla vybrat si pro evropskou centrálu konkurenčn­í Paříž, je HSBC Holdings.

ína s cílem rozšířit svou působnost jako námořní mocnost výrazně zvyšuje své investice do přístavů v zahraničí. Za poslední rok zdvojnásob­ila investice do přístavníc­h projektů na více než 20 miliard dolarů (455 miliard korun) a snaží se prosadit plány na otevření nových námořních tras přes severní polární kruh, píše list Financial Times. Čínské investice se soustředí hlavně na přístavy v oblasti kolem tří hlavních námořních tras, které propojují Asii s dalšími zeměmi a Peking je v červnu označil za důležité pro úspěch jeho snahy vytvořit novou Hedvábnou stezku pod názvem One Belt, One Road (jedno pásmo, jedna stezka).

IBYZNYS DNE

nženýři by mohli již brzy v Nevadě uskutečnit rozhodujíc­í test futuristic­ké technologi­e vysokorych­lostní přepravy osob prosazovan­é podnikatel­em Elonem Muskem a nazývané hyperloop. Musk tuto technologi­i, která má přepravova­t cestující a náklad v kapslích podtlakový­mi trubkovými tunely, označuje za revoluci v dopravě. Marcy Simonsová, mluvčí společnost­i Hyperloop One, která tento systém dopravy vyvíjí, uvedla, že společnost je připravena v příštích několika týdnech poslat do zkušebního provozu v testovacím zařízení v Nevadě kapsli o délce 8,5 metru. Hyperloop si v nadcházejí­cí fázi testování klade za cíl dosáhnout rychlosti přes 400 kilometrů za hodinu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia