Lidové noviny

Král poosmé líbal pohár

Federer na Wimbledonu

- DAVID MRZENA

Bylo historické, nejrychlej­ší a také možná nejjednodu­šší. Roger Federer rozprášil Marina Čiliče ve finále Wimbledonu 6:3, 6:1 a 6:4 a přidal osmý londýnský titul. Osamostatn­il se tak v čele historický­ch tabulek v počtu grandslamo­vých titulů z travnatého turnaje.

LONDÝN/PRAHA Ve druhé sadě za stavu 0:1 a 0:3 Marin Čilič usedl na lavici. Přehodil si přes hlavu čistě bílý ručník a z očí se mu draly slzy.

Temperamen­tní Chorvat si nechal přivolat fyzioterap­euta, prohodil s ním pár slov, vodou si otřel obličej a znovu se postavil na centrální dvorec All England Clubu. Beznadějně vyprodané tribuny povstaly a začaly 28letému tenistovi tleskat vstoje.

Na fenomenáln­ího Rogera Federera ale nestačil. Tak dominantní byl nyní už osminásobn­ý vítěz Wimbledonu, že dohnal svého finálového soupeře k pláči.

„Nikdy nevzdávám zápas před koncem. Udělal jsem maximum. Prožil jsem neuvěřitel­nou cestu během dvou týdnů, hrál jsem tu nejlepší tenis v životě,“líčil přímo na kurtu Čilič.

„Věřím, že se do finále ještě někdy vrátím,“doplnil.

Federer dovolil svému soupeři získat pouze osm her. Dominoval po všech stránkách a jeho historické osmé londýnské vítězství se stalo zároveň tím nejjednodu­šším.

Švýcar tak přidal už 19. grandslamo­vý triumf.

Před Wimbledone­m se rozhodl vynechat antukovou sezonu. Výsledek? Letos na nejoblíben­ějším grandslamu neztratil jediný set. Ani ve finále.

„Buď na sebe hrdý, odvedl jsi dobrou práci. To, že jsi dnes ne- měl dobrý den, se stává,“vzkázal svému soupeři Federer.

„Je kouzelné zvítězit bez ztráty jediného setu. Po loňském roce jsem pouze věřil a snil, že se vrátím a dokážu opět zvítězit,“řekl brzy 36letý Federer. „Za rok se vrátím a budu chtít obhájit tento titul.“

Musel se cítit výjimečně. Po- prvé si na kurt nenesl vlastní tašku. Během výsady, jež je k vidění pouze ve Wimbledonu, tuto činnost totiž suplují podavači míčků.

Zato Roger Federer už je zvyklý. Na finálový dvorec kráčel pojedenáct­é.

Čilič, debutant wimbledons­kého finále, rozdával úsměvy, zdravil diváky.

Přesto úvodní nervozitu nezakryl. Během první sady při svém podání Čilič udělal dvě nevynucené chyby a Federera pustil až na shodu, situaci ale zvládl.

Zvrat přinesla až pátá hra. Federer při podání svého soupeře získal výhodu tří brejkbolů, přičemž až ten závěrečný dokázal proměnit. Poté už v první sadě jasně do-

minoval rodák z Basileje. A vlastně i během celého zápasu.

Federer v pohodě servíroval, výborně returnoval a čistými hrami si došel pro vítězství 6:3. Chorvatský dlouhán zakončil úvodní sadu dvojchybou a svou frustraci vypustil při příchodu na lavičku, kdy praštil raketou do židle.

Až v úvodu druhého setu přišlo eso z rakety Marina Čiliče. Do té doby se 28letý Chorvat na servisu trápil. Jeho hlavní zbraň nefungoval­a a Federer prolomil hned v úvodu podruhé v zápase Čiličův servis. Tehdy Švýcar vyhrál pět her v řadě.

Na konto švýcarskéh­o tenisty přibývaly další a další hry, Chorvat marně hledal zbraň, jak na svého soka vyzrát.

O pauze si Čilič znovu zavolal lékaře, aby si nechal ošetřit puchýř na levé noze.

A ve třetí sadě zabral. Zlepšil se při prvním podání a získal čtyři hry. Na víc během svého prvního wimbledons­kého finále ale Marin Čilič neměl.

A tak jméno Rogera Federera znovu vepsali na slavnou tabuli v útrobách centrálníh­o kurtu.

Už poosmé.

 ?? Roger Federer letos zvítězil ve 31 zápasech a jen dvakrát prohrál. FOTO ČTK/ AP ?? Osminásobn­ý šampion.
Roger Federer letos zvítězil ve 31 zápasech a jen dvakrát prohrál. FOTO ČTK/ AP Osminásobn­ý šampion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia