Lidové noviny

Froome přes problémy drží vedení

Výsledky Tour de France

- JIŘÍ KRATOCHVÍL

LE PUY-EN-VELAY / PRAHA Když nejlepší z početné skupiny uprchlíků přejeli stoupání první kategorie Col de Peyra Taillade 30 kilometrů před cílem, začali se po sobě ohlížet a nikomu se příliš nechtělo diktovat tempo. Zejména proto, že peloton byl několik minut za nimi a bylo jasné, že vítěz 15. etapy z Laissac-Severac Eglise do Le Puy-en-Velay vzejde z této skupiny.

V tu chvíli se rozhodl: Zkusím ujet!

Byl to pro Nizozemce ze stáje Trek velký úkol! I proto si cíl

Bauke Mollema

Mollema užil s rukama nad hlavou. Při sedmé účasti na Tour de France se dočkal prvního etapového triumfu. Dokázal to.

„Jsem šťastný, že se mi to konečně podařilo. Několikrát jsem byl blízko, ale vyšlo to až dnes. Takhle dlouho sám v čele jsem snad nikdy nejel,“přiznal s úsměvem v cíli třicetilet­ý Nizozemec. Za ním si pro druhé místo dospurtova­l Diego Ullisi (UAE) před Tonym Gallopinem (Lotto-Soudal).

Proč začal Froome ztrácet?

Všichni se do úniku ve středně těžké etapě ve Francouzsk­ém středohoří dostali hned v úvodu. Peloton pod taktovkou Skye nechal odjet celkem 28 jezdců, včetně třeba nejlepšího vrchaře současného ročníku Warrena Barguila.

Sky v čele s Chrisem Froomem, který se v sobotu vrátil do vedení v Tour, jim dovolila až de-

15. etapa (Laissac-Sévérac l’Église – Le Puy-en-Velay, 189,5 km): 1. Mollema (Niz./Trek-S.) 4:41:47 2. Ulissi (It./SAE Team Em.) -19 3. Gallopin (Fr./Lotto-Soudal) -19 4. Roglič (Slovin./LottoNL) -19 ...41. KREUZIGER (Orica) -9:12 105. CINK (Bahrajn Merida) -23:36 106. ŠTYBAR (Quick-Step) -23:36

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 64:40:21 2. Aru (It./Astana) -18 3. Bardet (Fr./AG2R) -23 4. Urán (Kol./Cannondale) -29 5. D. Martin (Ir./Quick-Step) -1:12 6. Landa (Šp./Sky) -1:17 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02 ...26. KREUZIGER -40:45 75. CINK -1:46:07 102. ŠTYBAR -2:05:55 vítiminuto­vý náskok a sportovní ředitel britského týmu Nicolas Portal při etapě francouzsk­é televizi popisoval: „Soustředím­e se na závěr a hlídání žlutého dresu. Proto necháme únik jet, ať mají náskok klidně sedm minut před posledním kopcem.“

Přesně to se vyplnilo. Sky nechtěla, aby při osmikilome­trovém stoupání na Col de Peyra Taillade kdokoliv z favoritů poskočil dopředu a využil šance dotáhnout se do úniku. A vše šlo podle plánu, než... Pozor, je tu útok stáje AG2R! Francouzsk­á ekipa pracující pro průběžně třetího Romaina Bardeta se ve sjezdu před zmiňovaným stoupáním natlačila na čelo pelotonu, rozjela nemilosrdn­é tempo a roztrhala hlavní pole.

Co na to Sky? Britská formace se rozpadá. Froome je ve druhé skupině a kolem sebe má jen dva domestiky!

I tak lídr Tour nebezpečí zažehnává. Jenže co to? Froome zastavuje a parťák z týmu Kwitkovski mu mění zadní kolo. Tak to už je vážné. Když Brit znovu nasedá na bicykl, ztrácí už 50 vteřin. A je na úpatí Col de Peyra Taillade. Začíná strhující bitva. AG2R najíždí do kopce se šesti lidmi. Hlavní skupina rychle řídne až na nějakých 14 nejsilnějš­ích, nechybí Fabio Aru, Rigoberto Urán ani Daniel Martin. Odpadá však Nairo Quintana. Froome dře a nakonec...

Nakonec Froome uhasí nebezpečí spolu s kolegou Landou.

Ještě v témže kopci zkouší nastoupit Bardet, pak i Urán. V dalším průběhu také Simon Yates, ale Froome odolává. Jen Daniel Martin v závěru o devět vteřin ostatním ujede a jen dokazuje, jak vyrovnaná je letošní Tour de France. Ve žlutém dresu ale zůstává Chris Froome.

Chris Froome se o víkendu opět dostal do čela cyklistick­é Tour de France. Nedělní etapu však ovládl Nizozemec Bauke Mollema.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia