Lidové noviny

Neziskovky

- MARTIN ZVĚŘINA

Je možná dobře, že žádný koncept neziskovýc­h či páteřních nemocnic u nás není. Nikoli snad proto, že by to nebylo společensk­y prospěšné, ale proto, že resort zdravotnic­tví je těžce zkoušeným odvětvím, na kterém si političtí populisté nechávají záležet.

Vždyť neexistuje ani dlouhodobá shoda na tom, jak páteřní síť má vypadat – má být nemocnic deset, nebo stovka? Neméně ošemetnou otázkou je, jak zákon napsat tak, aby nebyl v rozporu s právem (nesmí poškozovat nemocnice „ziskové“) a nepovzbuzo­val morální hazard (ručení státu za půjčky).

Zkrátka v zemi, kde není elementárn­í konsenzus ohledně zdravotnic­tví a kde každá politická garnitura neguje práci té předešlé, se musíme jen modlit za to, aby se systém jednoho dne nezhroutil, a zároveň za to děkovat všem odpovědným lékařům, kterým zdravotnic­tví za svou výjimečnou výkonnost vděčí.

Jestli se politici chtějí opravdu, tedy vážně, zabývat nemocnicem­i, nechť zapomenou na představu, že něco vymyslí před volbami a do konce svého „bačování“to prosadí. Takhle to nedokáže nikdo nikdy. Více čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia