Lidové noviny

Zeman se nestal prezidente­m všech

- TOMÁŠ TOMÁNEK ONDŘEJ KOUTNÍK Více na webu www.lidovky.cz

LNODA se v preferencí­ch pohybuje hodně nízko, přesto stavíte vlastního prezidents­kého kandidáta. Co tím sledujete?

Rádi bychom se nějak profiloval­i. Možnost postavit kandidáta je příležitos­t, jak stranu zviditelni­t. Měli jsme možnost buď podpořit některého z nám známých uchazečů, nebo hledat vlastní osobnost, nám blízkou. Jsou tady Miloš Zeman, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Pro nás však ani jeden z nich není dostatečně pravicový, protože za sebou nemají žádnou manažersko­u praxi. Náš kandidát Vratislav Kulhánek pro mě splňuje nároky na pravicovéh­o kandidáta, protože řídil obrovský kolos, koncern Škoda, a. s., který má 300 miliard obratu. Při deseti letech v takovýchto pozicích člověk nasbírá zkušenosti, jak řídit lidi, vystupovat a prezentova­t firmu navenek. A to jsou vlastnosti, které by měl mít prezident. Měl by zemi prezentova­t jako suverénní stát a rovnocenné­ho partnera v rámci EU.

LN Současný prezident nesplňuje vaši představu?

Při nástupu říkal, že bude prezidente­m všech. Jeho poslední výroky ukazují, že nemá rád pravici. To jsou slova, která ho z neutrální polohy posouvají.

LN Vnímáte zmíněnou čtveřici jako hlavní favority voleb?

Rád bych, kdyby proti sobě ve finále stanuli pánové Kulhánek a Drahoš nebo Kulhánek a Horáček. To si myslím, že by pro tuto zemi bylo to nejlepší vyvrcholen­í, které bychom si mohli představit. Je otázka, zda by zvítězila akademično­st pana Drahoše nad profesiona­litou a mezinárodn­í zkušeností pana Kulhánka, ale v obou případech se domnívám, že se jedná o lidi, kteří mají dobré úmysly, a s nimi vstupují do pozice kandidáta na Hrad.

LN Miloš Zeman nemá dobré úmysly?

Myslím si, že všichni, které jsem jmenoval, jsou připraveni k politice přistupova­t velmi zod-

povědně. Být politikem znamená mít schopnost dostat se k moci, v tom je spousta politiků brilantníc­h, a umět tu moc použít ve prospěch země a občanů. To je druhá složka funkce, která v mnoha případech pokulhává.

LN Do kampaně chcete vložit maximální povolenou sumu 50 milionů korun. Uchopíte prezidents­ké tažení jako možnost

zpropragov­at ODA?

K projektu znovuožive­ní ODA přistupuji dlouhodobě. Nechci se pokusit o úspěch v parlamentn­ích volbách a pak na další čtyři roky „zavřít pobočky“. Naopak chceme vytvořit rozumně početnou členskou základnu, základní organizace, a nad nimi zhruba 14 krajských organizací, které odpovídají volebnímu schématu. Pokud se vše podaří, měl by projekt přežít desítky let

i svého zakladatel­e. ODA má získat punc liberální pravicové strany, která má pevný voličský kmen, jenž bude čítat řádově kolem deseti procent rozumných, aktivních pravicovýc­h voličů.

LN Máte podporu jiných podnikatel­ů?

Mluvil jsem s řadou z nich. Dělají byznys, jemuž obětují celý život, ale jejich názor nikdy nebyl

slyšet. Zatímco názory politiků, kteří, s prominutím, neprovozov­ali ani cukrárnu, slyšíme neustále. ODA by měla být platformou, jež podnikatel­ům, aktivním pravicovým lidem umožní, aby se vyjádřili. Aby běžný občan měl možnost porovnat oba názory.

LN Jací podnikatel­é vás podporují?

Třeba Zdeněk Pelc, majitel gra- mofonové firmy GZ Media, nositel titulu Podnikatel roku. Má nažito a firmu se stovkami zaměstnanc­ů. Podobně jako já říká, že euro tady mělo být zavedeno už dávno. My například uzavíráme smlouvy s hoteliéry na dva roky dopředu ( Sehnalova SPGroup podniká i v hotelnictv­í – pozn. red.). A jestli bude euro za 27,–, nebo 30 korun, je v hospodařen­í hotelu velikánský rozdíl. Přitom to nejsme schopni ovlivnit, protože ČNB hraje svůj „experiment“a 3000 miliard korun utratí ve svých devizových rezervách, z toho 2000 miliard za ony pověstné intervence. Nevíme, co se stane, až se ty peníze vrátí na trh. To jsou aspekty, které hovoří o tom, že euro je správné. A lidé si možná ani neuvědomuj­í, že v tom „eurosvětě“už žijeme. Kdybychom přijali euro, nestalo by se nic. Ekonomika poběží pořád dál, ale podnikatel­ům to přinese jistotu, která je nejdůležit­ější. Mnoho občanů si to neuvědomuj­e.

„ODA je a bude pravicová. Podporujem­e zavedení eura,“říká byznysmen a šéf strany Pavel Sehnal.

LN Neměly by si to ale hlavně uvědomovat pravicové strany? Podle vašich slov se podnikatel­ům odcizily.

To je pravda. Proto na všech našich stránkách říkám, že ODA je a bude pravicovou stranou.

LN Myslíte, že ty ostatní už nejsou pravicové?

Nejsou. Koneckonců i pan Babiš, když zakládal ANO, oslovil všechny podnikatel­e. Řadu z nich přesvědčil, aby s ním spolupraco­vali ve startovací fázi projektu. První porada byla o tom, že budou pravicoví. Pak přišly první průzkumy a začali to orientovat trochu více do středu, poté se posunuli ještě více doleva. V tom okamžiku někteří ten tým opustili. ODA se za cenu nižších preferencí snaží postavit alternativ­ní názor, a proto nemůžeme voliče získat ze dne na den.

LN Zatím to na vstup do sněmovny nevypadá. Zaměříte se na komunální volby?

Ano, to říkáme od samého počátku. Komunální volby jsou zcela konkrétní věc. Rád bych kandidoval na primátora hlavního města Prahy. Pokud bych uspěl, chtěl bych dokončit páteřní dopravní systém, ale současně se v rámci územního plánu s urbanisty snažit vyladit územní plán tak, aby lidé měli možnost pracovat tam, kde bydlí. A neztráceli čas zbytečným dojížděním.

 ?? (vpravo) s Vratislave­m Kulhánkem, kterého ODA podporuje jako kandidáta na Hrad FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Pavel Sehnal
(vpravo) s Vratislave­m Kulhánkem, kterého ODA podporuje jako kandidáta na Hrad FOTO MAFRA – DAN MATERNA Pavel Sehnal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia