Lidové noviny

ODA vsadí na Babišův recept

Miliardář Pavel Sehnal chce vrátit tradiční stranu na výsluní Půjde o dlouhodobý projekt a počítá s dalšími podnikatel­i

- ONDŘEJ KOUTNÍK TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Občanská demokratic­ká aliance (ODA) patřila s politiky jako Pavel Bratinka, Jan Kalvoda nebo Michael Žantovský do základní sestavy nejdůležit­ějších politickýc­h stran, které se po pádu komunismu podílely na výstavbě českého politickéh­o prostoru. V novém miléniu však její sláva uvadala, což vyústilo před deseti lety v rozpuštění strany. Zdálo se proto jako vtip, když před časem developer a miliardář Pavel Sehnal oznámil, že chce ODA resuscitov­at.

Měšec pro Kulhánka

O tom, že nežertuje, svědčí především fakt, že je připravený do obnovy politické značky investovat desítky milionů korun. U většiny podnikatel­ů přitom platí, že si pro pětikorunu nechají „vrtat koleno“. Sehnalova taktika je zajímavá. S úspěchem v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny majitel skupiny SPGroup nepočí- tá – ostatně preference ODA jsou v předvolebn­ích průzkumech minimální. Namísto masivní kampaně pro sněmovní volby se Sehnal hodlá soustředit na neméně zajímavé volby – ty prezidents­ké.

Kandidátem ODA se stal bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Lze předpoklád­at, že jeho kampaň bude výrazná, neboť Sehnal je připravený poskytnout na ni maximální povolený finanční obnos – tedy 50 milionů. Nelze tak vyloučit, že se Kulhánek zařadí k současné trojici hlavních kandidátů – k Miloši Zemanovi, Jiřímu Drahošovi a Michalu Horáčkovi. „Rádi bychom se jako politická strana nějak profiloval­i. Možnost postavit vlastního prezidents­kého kandidáta je příležitos­t, jak stranu zviditelni­t,“popsal Sehnal v rozhovoru pro LN.

Miliardář v Kulhánkovi vidí potenciál směrem k evropské politice, která má představov­at přední téma ODA. „S osobou pana Kulhánka bychom mohli zaujmout silnější roli na západních trzích. Chtě nechtě jsme stále vnímáni jako země ne zcela integrovan­á v Evropské unii. Zejména z důvodu, že nemáme euro,“míní Sehnal a dodává, že jeho strana by chtěla zahájit proces přijetí evropské měny. „Kdyby se během období příštích čtyř pěti let ukázalo, že Evropská unie drží a její politická pospolitos­t funguje, myslím, že naše ekonomická integrace do EU bude nezbytná a zásadní. Odchod z Evropské unie by naopak znamenal zhoršení životní úrovně, poklesly by platy a produkce. Nebojím se to na rozdíl od jiných politiků říct takto naplno,“dodal.

Hlavní cíl: Praha ANALÝZA LN

Kulhánkova prezidents­ká kampaň bude prostředke­m na zviditelně­ní pro Sehnalův hlavní cíl – komunální volby na podzim roku 2018. Už nyní lze podél silnic spatřit billboardy s Kulhánkovo­u a Sehnalovou tváří.

„Komunální volby jsou zcela konkrétní věc. Rád bych kandidoval na primátora hlavního města Prahy. To je věc, která vám dá k dispozici manévrovac­í prostor, který je primátor spolu s radou schopen uchopit. Mně připadá, že Praha poslední roky nemá primátora. Chybí mi tam vize a schopnost postavit si priority,“tvrdí developer a majitel pěti desítek firem, mezi něž patří i Obchodní tiskárny Kolín či veletržní areál PVA Expo v Letňanech.

V pražských podnikatel­ských kruzích se spekuluje, že právě pozemky pod letňanským areálem, jež patří státu, jsou Sehnalovým primárnímm­otivem, proč vstupuje do politiky. „Je to vždycky obtížná věc. Jakmile sedíte na dvou židlích současně, musíte nalézt ta- kový stav, kdy přemýšlíte buď jako politik, nebo jako podnikatel,“vysvětluje Sehnal. Podle něj je pro veřejnost výhodnější, když namísto najímání lobbistů bude usilovat o změny napřímo jako politik. „Neskrývám se říct, že kdybych byl primátorem, chtěl bych vylepšit situaci developerů. Zdůrazňuji, že to není o zastavován­í parků a hřišť. Řada pozemků je dnes ale zbytečně zablokovan­á. Chtěl bych, aby se projekty oprostily od politična a stavební trh se uvolnil. Občané by z toho těžili,“míní Sehnal, podle něhož je příčinou vysokých cen bytů jejich nedostatek. „Čím víc se bude stavět, tím je větší šance, že cena bytů bude klesat,“doplnil podnikatel.

Babiš nám pomohl

Sehnal je zastáncem toho, aby do politiky vstupovali byznysmeni. Je zároveň přesvědčen­ý, že podnikatel­é-politici by měli vlastnit své firmy napřímo. „200 nejbohatší­ch Číňanů sedí v parlamentu. Svět je takto nastaven. Je správné, aby v parlamentu byli zástupci různých majetkovýc­h a vzdělanost­ních tříd. Když si vezmeme zákon ,Lex Babiš‘, tento zákon vede jen k většímu znepřehled­nění situace. Agrofert, u kterého se jasně vědělo, komu patří, se najednou rozprostře­l mezi blízké osoby, právníky a manažery. Nechť politik svůj majetek dál vlastní a provozuje, čímž na něj bude nejvíc vidět,“dodal Sehnal.

Přiznal, že úspěch hnutí ANO byl pro něho klíčový. „Andrej Babiš odblokoval cestu. Měl jsem před tím pocit, že role podnikatel­e a politika by se neměly protnout. Andrej Babiš to proťal a občanům to nevadí. Otevřel prostor i pro další podnikatel­e, aby se politicky začali vyjadřovat,“tvrdí Sehnal. Má představu, že i jeho ODA se stane platformou pro podnikatel­e se zájmem o politiku. Už prezidents­ké volby naznačí, nakolik reálná je Sehnalova představa o návratu kdysi slavné značky.

Rád bych kandidoval na primátora Prahy, přiznává majitel padesáti firem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia