Lidové noviny

Praha si nové metro D rozdělí s investorem

- MICHAL PAVEC Více na www.lidovky.cz

PRAHA Novou linku pražského metra postaví spolu s hlavním městem soukromá firma. Radní dnes projednají návrh na založení akciové společnost­i, v níž spojí síly dopravní podnik a vybraný developer. Trasa D tak bude dalším pokusem o propojení veřejného a soukromého kapitálu.

Dosud bylo vše spíše v rovině záměru: výstavbu povrchovýc­h částí osmi nových stanic mohou spolu s Prahou zajistit soukromé firmy. Tedy podnikatel­é, kteří do- kážou snáze vykoupit pozemky a lépe vytěžit komerční potenciál, jejž osm stanic rozmístěný­ch od Pankráce do Písnice přinese.

Nyní je jasné, že investor bude jeden a dopravní podnik se s ním bude v budoucnu dělit o příjmy z pronájmu obchodů či kanceláří v objektech stanic a jejich přilehlém okolí. Firmu vybere dopravce ve veřejné soutěži.

„Společný podnik bude založen ve formě akciové společnost­i, jejímiž akcionáři budou DPP (Dopravní podnik hl. města Prahy) a vybraný strategick­ý partner, kde DPP bude mít podíl na základním kapitálu ve výši 49 % a podíl vybraného strategick­ého partnera na základním kapitálu bude činit 51 %,“stojí v tisku, který projednají pražští radní.

Tímto krokem plánují politici ušetřit přibližně 6,5 miliardy korun. Opírají se o červnovou studii poradenské společnost­i Deloitte Advisory.

Vzhledem k tomu, že vize s jedním velkým partneremm­á podporu dvou klíčových stran v radě města – tedy ANO a ČSSD –, mělo by být úterní hlasování spíše formalita. Politici i dopravní podnik začnou následně vyhodnocov­at dřívější rozhovory s developery a připravova­t tendr. Už v zimě uspořádala pražská primátorka setkání s desítkami potenciáln­ích investorů.

Projekt za více než 40 miliard korun, jehož stavba má začít v roce 2019, se tak de facto rozdělí na dvě části. Praha zjednoduše­ně řečeno zajistí tunely, nástupiště a eskalátory. Společná akciovka se soukromník­em pak postaví komerčně využitelné prostory od jezdicích schodů směrem vzhůru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia