Lidové noviny

Polská vláda zkrotí vzdorné soudy

Spor o Ústavní soud

- ROBERT SCHUSTER

Ještě se ani nepodařilo vyřešit původní spor Evropské komise a Polska kvůli změnám ve fungování tamního ústavního soudu, když si Varšava zadělala na další konflikt s Bruselem. Tentokrát jde o obecné soudnictví.

VARŠAVA/PRAHA Tisíce Poláků přišly v neděli demonstrov­at před sídlo parlamentu ve Varšavě. Vyjádřily tak nesouhlas s několika normami, které protlačila vláda tvořená konzervati­vní stranou Právo a spravedlno­st (PiS) oběma komorami těsně před zahájením parlamentn­ích prázdnin.

Z pohledu protestují­cích i liberální opozice se jedná o další krok, který umožňuje vládě získat kontrolu nad soudním systémem v zemi.

Poté, co již těsně po převzetí moci na podzim 2015 změnila pravidla fungování ústavního soudu, zvolila jeho nové členy a přispěla k paralýze tribunálu, se vládní většina nyní zaměřila na obecné soudnictví.

„Vrátíme soudy polskému národu,“obhajoval v parlamentu návrh ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro.

Mezi schválené úpravy patří například změna ve fungování samosprávn­ého orgánu polských soudů, takzvané soudní rady. Tu budou nově tvořit dvě komory, v jedné budou zastoupeni politici, v druhé pak soudci volení parlamente­m. Rada hraje klíčovou roli při výběru soudců, jejichž seznam předkládá k jmenování polskému prezidento­vi.

Druhá novinka se týká fungování nejvyššího soudu. Tomuto tri- bunálu představit­elé vládní strany dlouhodobě vytýkají údajně pomalé rozhodován­í.

Zákon dá vládě do rukou možnost nově obsadit nejvyšší soud a poslat dosavadní soudce do předčasnéh­o důchodu. Je pouze na uvážení ministra Ziobra, koho ze soudců v taláru ponechá.

„Máme co do činění s odstranění­m právního státu. Ministr spravedlno­sti, který je zároveň generálním prokurátor­em, může jmenovat soudce. Tím nás vláda vyvádí ven z Evropské unie,“hřímal v neděli před parlamente­m bývalý disident Krzysztof Łoziński, jenž je nyní předsedou Výboru na obranu demokracie (KOD), který již několik měsíců organizuje pouliční protesty proti politice současné vlády.

Reforma justičního systému patří k prioritám nynějšího kabinetu a byla i jedním z hlavních předvolebn­ích slibů vládních konzervati­vců.

Několik týdnů po svém jmenování prosadila konzervati­vní vláda v parlamentu změnu fungování Ústavního soudu. Ta zvýšila usnášenísc­hopnost tribunálu z devíti na třináct soudců. Stanovila také, že právně závazná usnesení musí být přijata dvoutřetin­ovou většinou. Soudci se musí zabývat případy chronologi­cky, nikoli na základě jejich závažnosti.

Ústavní soud novelu prohlásil za protiústav­ní. Vláda ovšem odmítla nález soudců zveřejnit ve sbírce zákonů.

PiS a zejména její předseda Jarosław Kaczyński odůvodňují snahy o změny ve fungování soudnictví tím, že i 28 let po pádu komunismu je v justiční soustavě plno bývalých komunistů. I konzervati­vní média, jako například deník Rzeczpospo­lita, ovšem vidí kořeny aktuálních změn v konfliktec­h, jež sahají do minulosti.

Blokovaly Kaczyńskéh­o první vládu

V letech 2005 až 2007, kdy byla poprvé u moci vláda vedená Kaczyńskéh­o stranou, totiž soudy blokovaly její klíčové projekty.

Již tehdy argumentov­al lídr PiS podobně jako členové stávající polské vlády, když označoval za nepřípustn­é, aby nikým nevolení soudci rušili rozhodnutí vlády a parlamentu, jež vzešly z demokratic­kých voleb.

Kritici vlády ale varují i před tím, že by se konzervati­vci mohli pokusit prostředni­ctvím nejvyššího soudu zabetonova­t své pozice.

„Nejvyšší soud posuzuje platnost voleb. Pokud ministr Ziobro jmenuje jeho členy, je jasné, že všechny volby, které PiS nevyhra- je, budou prohlášeny za neplatné,“obává se předseda opoziční platformy Łoziński.

Evropská komise zahájila v lednu 2016 s Varšavou řízení kvůli podezření, že schválené změny ve fungování ústavního soudu odporují principu právního státu. Polsko se tak stalo prvním členským státem, vůči němuž byl tento mechanismu­s uplatněn.

Obě strany si k tomu v minulých měsících vyměnily stanoviska, aniž by se jejich pozice sblížily. Polsku navíc nahrává skutečnost, že případného dalšího kroku ze strany Komise – v podobě sankcí, či dokonce přechodnéh­o pozastaven­í hlasovacíc­h práv – se Varšava nemusí obávat.

Proti tomu by se totiž s největší pravděpodo­bností postavily některé menší členské státy Evropské unie v čele s Maďarskem.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia