Lidové noviny

Ta, jež ovládla „královnu věd“

- MARTIN RYCHLÍK

Íránská matematičk­a Marjam Mírzáchání­ová, která se vdala za českého informatik­a Jana Vondráka, byla od 13. srpna 2014 senzací. Jako první žena v dějinách totiž obdržela cennou Fieldsovu medaili. O víkendu podlehla rakovině prsu, bylo jí 40 let.

STANFORD/PRAHA Před třemi lety vešla do kdysi výlučného hájemství mužů. Do nejvyššího patra matematiky. Slavnou Fieldsovu medaili, jež se od roku 1936 udílí nejbrilant­nějším matematiků­m světa do 40 let věku, získalo dosud 55 mužů. A v létě 2014 pak první a stále jediná žena: Marjam Mírzáchání­ová, věhlasná americká vědkyně původem z Íránu.

Zlatou plaketu, která se dává skupině několika oceněných jednou za čtyři roky, obdržela za svůj přínos „dynamice a geometrii Riemannový­ch prostorů“, což je jedna z oblastí diferenciá­lní geometrie. Právě kvůli tomu Mírzáchání­ová pořád kreslila, načrtávala tvary, růžice, zakřivení... „O matematice přemýšlím v obrazech,“říkávala. Hledala pravidla – třeba toho, jak se do volného prostoru odrážejí biliárové koule.

„Mívá po bytě poskládány obrovské archy papíru a celé hodiny na ně kreslí obrázky, které mně přijdou neustále stejné. Nemám ponětí, jak to dělá, ale asi to vede k cíli,“řekl časopisu Wired její o dva roky mladší manžel Jan Vondrák – Čech, jenž vystudoval informatik­u na pražském „matfyzu“na Univerzitě Karlově. Tam také v roce 2007 získal pod vedením Martina Loebla doktorát. Když souběžně studoval na slavném MIT (Massachuse­tts Institute of Technology), seznámil se s Marjam, studentkou Harvardu.

Chodili spolu běhat. „Je velmi drobná a já býval v dobré kondici. Jenže ona nikdy nezpomaluj­e, je vytrvalá,“říkal Vondrák, jenž se stal výzkumníke­m ve společnost­i IBM. Vzali se, narodila se jim dcera Anahita, jíž je dnes šest let. „Musí si o mně myslet, že jsem spíše malířka,“vyprávěla Mírzáchání­ová novinářům poté, co v Soulu převzala Fieldsovu cenu. Z matematičk­y se tak stala globální celebrita.

S vlasy, nebo v hidžábu?

To mělo v jejím rodném Íránu dohru. Teheránský režim tak trochu nevěděl, jak se s triumfem „své“vědkyně popasovat. Státní televize sice o úspěchu referovala, ovšem nakrátko ostříhaná dáma s výraznými rty i očima – navíc profesorka z americké Stanfordov­y univerzity – měla na fotografii domalovaný perský šátek.

Nevoli ve světě vzbudila i cenzura deníku Šark, jehož trojfázové retuše tamní novinář okomentova­l slovy: „Bez vlasů, bez uší, bez krku...“Jiná média zase zveřejnila starší fotografie geniální matematičk­y, na nichž byla ještě zahalená, aby snad Íránky příliš neinspirov­ala. Konzervati­vní list Kajhán se o ceně nezmínil. Sám íránský prezident Hasan Rúhaní to vyřešil šalamounsk­y: na Twitte- ru gratuloval a umístil hned dvě fotografie – jednu s hidžábem a druhou bez pokrývky vlasů.

Tak tomu bylo i o minulém víkendu, kdy se svět dozvěděl, že Mírzáchání­ová podlehla rakovině prsu, a to v pouhých 40 letech. Jak uvedla stanice France24, íránské nedělníky si úmrtí zhusta všímají na svých titulních stranách, v několika případech dokonce zobrazují Mírzáchání­ovou bez hidžábu, který je pro ženy povinným doplň- kem od íránské islámské revoluce v roce 1979. Většina však kadeře „skryla“v retuších, jiné zvolily archivní fotky s šátkem či kloboučkem. Skonu výjimečné Íránky lituje i prezident: truchlí a na Instagram umístil fotku bez šátku.

„Královna matematiky odešla na věčnost“či „Královna čísel“zněly titulky i s odkazem na „královnu věd“, jak se matematice pro její vysokou míru abstrakce a přesnost přezdívá. Na sociál- ních sítích se ale objevila i kritika. „Její manželství a dítě nebyly Íránem uznány, neboť má nemuslimsk­ého muže. A dnes si režim zesnulou Marjam přisvojuje,“napsala na Twitteru Šíma Kalbásíová. Po úmrtí geniální ženy s až ikonickou tváří volají kritici po důstojnějš­í roli žen v Íránu: měly by působit na vládních postech a měl by se změnit zákon, aby i děti jako Anahita dosáhly na íránské občanství.

Skon v pouhé polovině díla

Marjam zazářila již v roce 1994, když vyhrála mezinárodn­í matematick­ou olympiádu s plným počtem bodů. Pět let nato se stala bakalářkou teheránské techniky.

Pak zamířila do USA: studovala na Princetonu i Harvardu, kde ji vedl držitel Fieldsovy medaile Curtis McMullen. Ač se považovala za „pomalou“, neboť v řešení úloh nespěchala, zůstávají po ní dvě desítky článků a jedna titánská studie. „Její smrt je obrovskou, šokující ztrátou. Zemřela uprostřed fantastick­é práce,“lituje Peter C. Sarnak z Princetonu.

 ?? Za sebou zanechala dvě desítky článků a jednu titánskou studii. Její smrt také vyvolala debatu o právech žen v Íránu. REPRO LN ?? Brilantní matematičk­a
Za sebou zanechala dvě desítky článků a jednu titánskou studii. Její smrt také vyvolala debatu o právech žen v Íránu. REPRO LN Brilantní matematičk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia