Lidové noviny

AFP: Příjezd Netanjahua může Orbána posílit

- BUDAPEŠŤ

Maďarsko včera večer poprvé od pádu komunismu přivítalo zástupce Izraele. Historická návštěva premiéra Benjamina Netanjahua skýtá pro jeho maďarský protějšek Viktora Orbána příležitos­t k oslabení hlasů, které za jeho tažením proti miliardáři Georgi Sorosovi vidí skrytý antisemiti­smus, píše agentura AFP.

Vzájemná jednání obou státníků začnou dnes. Zítra se k nim pak připojí zbývající předsedové vlád visegrádsk­é čtyřky, tedy bloku, který spojuje nesouhlas s imigrační politikou Evropské unie a vstřícný postoj vůči americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi, jaký zastává také Netanjahu.

Lze očekávat, že posledně jmenovaný v zástupcích těchto vlád, „poměrně jednotných ve svém odporu k přílivu migrantů a strachu z islámského extremismu“, najde „spřízněné duše“, cituje agentura AFP Raphaela Vaga, odborníka na střední Evropu z univerzity v Tel Avivu.

Příchodu Netanjahua však předcházel­y vzrušené polemiky s maďarskou židovskou komunitou, která je se zhruba 100 tisíci členy jednou z nejdůležit­ějších v Evropě. Konzervati­vní pravicové vládě Viktora Orbána vyčítá, že se poslední kapitolou své kampaně proti americkému filantropo­vi maďarsko-židovského původu So- rosovi snaží rozdmýchat antisemiti­smus. Sorosův napůl veselý, napůl šklebící se obličej byl dva týdny rozvěšen po celé zemi na plakátech odsuzující­ch jeho údajné proimigrač­ní snahy.

„Návštěva Benjamina Netanjahua může Orbánovi pomoci, neboť přidává důvěryhodn­ost jeho vyjádřením, podle kterých v kampani proti Sorosovi nejde o antisemiti­smus,“řekl AFP politolog Csaba Tóth.

Hodný, nebo zlý?

Orbán označil amerického podnikatel­e za hlavního nepřítele Maďarska a od začátku roku podniká kroky na několika úrovních za účelem jeho diskredita­ce. V očích svých přívrženců je Soros propagátor­em svobodné a progresivn­í společnost­i, což dokazuje podpora několika nevládních organizací. Odpůrci v něm zase spatřují agitátora, jehož cílem je prostředni­ctvím svého jmění oslabovat vlády.

Obě funkční období Viktora Orbána, jenž je u moci od roku 2010, provází i neshody s židovskou komunitou, např. ohledně zodpovědno­sti Maďarů za zmizení na 600 tisíc maďarských židů během druhé světové války. čtk

Komentář k tématu čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia