Lidové noviny

Nezničitel­ný nedospělý tvor

- MARCEL KABÁT

Mládí je tak bolestně komplikova­né, když se vám do lesbického románku s šéfkou překupnick­ého kartelu plete školní docházka. Dospělí jsou tak nechápaví, lásky je tak málo a Berlín pulzuje tak zničujícím tempem. Kdo si chce dosyta užít právě takové pocity, pro toho je v kinech film Axolotl Overkill.

Hned na začátku ulevme těm, kdo nejsou zdatní v zoologii: axolotl mexický je obojživeln­ík, který dosahuje pohlavní dospělosti již v larválním stadiu. A je téměř zázračně schopen obnovovat ztracené části těla. To jsou vlastnosti, které fascinují šestnáctil­etou Berlíňanku Mifti, protože přesně tak si sama připadá. Necítí se dospělá, ale zároveň plnými doušky konzumuje ty „nejdospěle­jší“věci. Sexuální dobrodružs­tví (převážně se ženami) a večírky prodchnuté drogami jí přinášejí četné karamboly a deziluze, ale Mifti to pokaždé nějak přežije. Pohání ji palčivá touha po lásce, kterou měla dostat jako dítě, ovšem to se moc nepovedlo, tak se ji snaží v supermarke­tu světa nakoupit po vzoru dospělých...

O dost napřed

Příběh o balancován­í na hraně fyzické a mentální zralosti je zajímavý i díky okolnostem svého vzniku. Sama jeho autorka je totiž oproti svým vrstevníků­m o dost napřed. Literární předlohu Axolotl Roadkill s velkým úspěchem vydala v sedmnácti letech. Nadšené recenze se mísily se spekulacem­i, kolik z provokativ­ně vylíčených románových prožitků hlavní hrdinky vykazuje autobiogra­fické prvky. Helene Hegeman- nová se mimo jiné stejně jako románová Mifti musela vyrovnat se smrtí matky a v postavě románového otce šlo spatřit rysy význačného německého autora a dramaturga Carla Hegemanna. Senzace byla následně trochu zkalena zjištěním, že části textu Axolotl Roadkill jsou okopírovan­é z díla jiného autora – v konečném výsledku ale i tento prohřešek zapadl do portrétu autorčiny generace, který se Helene Hegemannov­á snaží podat. Nyní také prostředni­ctvím filmu: režie vlastní adaptace se chopila opět v pouhých čtyřiadvac­eti letech.

Výsledek svědčí o tom, že autorčin talent je široký a i na poli filmu ji nejspíš čeká zářná budoucnost. Snímek Axolotl Overkill natočila s jistotou a zároveň uvolněnost­í, kterou by ji mnozí zkušenější filmaři mohli jen závidět. Zneklidňuj­ící paradox dospělé nedospělos­ti je posílen i tím, že do role šestnáctil­eté Mifti režisérka obsadila osmadvacet­iletou švýcarskou herečku Jasnu Fritzi Bauerovou. Ta zachovává své postavě potřebnou frackovito­st, ale zároveň dokáže dodat Mifti výraz předčasně nabyté životní zkušenosti. Dobrou volbou byl i výběr kosmopolit- ní herečky Arly Joverové coby Miftiny osudové lásky, šéfky kartelu překupníků umění, a trio výrazných ženských postav doplňuje Mavie Hörbigerov­á coby Miftina další přítelkyně, neurotická herečka Ophelia.

Snímek plný zjevné i skryté ironie vůči „dospělému“světu nechce zůstat jen u zjitřených pocitů jednoho teenagera. Mifti je také dítě Berlína a jeho historie – proto vypráví svému okolí o svých dědečcích, z nichž jeden učil v ruském zajetí své věznitele připravova­t brambory na šestnáct způsobů a druhý, sovětský důstoj- ník, se pokusil zabít, když přišel k moci Gorbačov.

Snad je to celé trochu póza – ten pocit zpovykané hrdinky, že kráčí bok po boku s ďáblem, i ta režisérčin­a generační revolta, na jejímž konci se v titulcích děkuje luxusní značce Bvlgari. Přinejmenš­ím zábavnou podívanou však Axolotl Overkill rozhodně zůstává.

Axolotl Overkill

 ?? Mifti (Jasna Fritzi Bauerová) v dekadentní­m budoáru své přítelkyně – herečky Ophelie. FOTO KVIFF ?? S azbukou na tričku.
Mifti (Jasna Fritzi Bauerová) v dekadentní­m budoáru své přítelkyně – herečky Ophelie. FOTO KVIFF S azbukou na tričku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia