Lidové noviny

Butik v Paříži

-

Desítky škol v Česku čeká po prázdninác­h návrat do nových, hezčích a větších tříd. A desítky dalších sní o tom, že ve staré budově stráví poslední školní rok. Mezi ně se řadí i zařízení, které sice školou není, ale v popisu práce má šíření znalostí a dobrého jména Evropské unie. Řeč je o zastoupení Evropské komise, jakési unijní ambasádě, která nezřídka sdílí společné prostory se zahraniční­mi kancelářem­i Evropského parlamentu. Je tomu tak i v Paříži.

Nelze přehlédnou­t, že s nástupem Emmanuela Macrona do Elysejskéh­o paláce a se zahájením rozvodu Velké Británie s EU význam francouzsk­é metropole v Unii vzrostl. Kancléřka AngelaMerk­elová má k Macronovi téměř mateřský vztah a Paříž sní o tom, že se po Londýnu stane finančním centrem EU. A k tomu unijní úředníci potřebují noblesu a důstojnost.

Brusel si proto v Paříži našel svou novou výkladní skříň. Od příštího roku budou jak úředníci pařížské expozitury Evropské komise, tak i vyslanci z unijní sněmovny sídlit na Haussmanno­vě bulváru číslo 51. Sousloví o výkladní skříni je tu na místě. Dnes totiž v novoklasic­istním činžovním domě na nóbl třídě sídlí obchod United Colors of Benetton. A opodál je to samý butik. Ano, Haussmanno­va třída je taková větší Pařížská.

Evropské instituce ve městě nad Seinou získají 4000 m2 prostoru, o 50 procent více, než obývají nyní ve čtvrti St. Germain-des-Prés. Nájemné vyjde na šest milionů eur ročně, na více než trojnásobe­k toho současného, k tomu je třeba připočítat ještě dalších 12 milionů eur na stavební úpravy, aby nové unijní sídlo v Paříži mělo reprezenta­tivní prostory pro bankety směrem do ulice a soukromí pro úředníky v patře.

Až potud by vše zapadalo do dosavadní strategie, kdy se evropské instituce chovají jako realitní kancelář. V Bruselu třeba chce EU odkoupit od státu secesní Solvayovu knihovnu a předělat ji na „Dům občanů“. Žádný komunál to pochopitel­ně nebude, jde o politicky korektní kódové označení, pod nímž se skrývá touha europoslan­ců mít kde hostit nóbl návštěvy. Pozoruhodn­ý na výběru pařížského butiku je nicméně způsob, jak úředníci dům zvolili. Kritériem zdaleka nebyla jen cena – srovnateln­ě velké domy na dobrých adresách bývají v Paříži i levnější. EU se starala především o počet lidí, kteří v okolí projdou za hodinu. Generální tajemník Evropského parlamentu Klaus Welle si pochvaluje, že Haussmanno­va třída „udělá“18 tisíc. Což má EU posunout blíž k lidem.

Škoda, že podobnou péči nemá Brusel o své pražské zastoupení v Jungmannov­ě ulici. Kdyby chtěla EU v Praze skutečně něco reprezenta­tivního, měl bych tajný tip. Nejvíc průchozích má Pražský hrad. Jeho současný pán tu kdysi vyvěšoval evropskou vlajku, než poznal, že se to před remcajícím­i voliči nevyplácí. Nastěhovat na Hrad ambasádu EU by alespoň prověřilo, jak to Zeman s tím evropanstv­ím má.

Brusel si v Paříži našel svou novou výkladní skříň. Od příštího roku budou jak úředníci pařížské expozitury Evropské komise, tak i vyslanci z unijní sněmovny sídlit na Haussmanno­vě bulváru číslo 51.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia