Lidové noviny

Benzin je lepší než v Evropě

-

Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů ČR, která sdružuje menší prodejce a distributo­ry paliv, připomíná, že právě parametr bodu vzplanutí u nafty je jeden z těch, které se v Evropě – na rozdíl od Česka – při kontrole kvality nevyhodnoc­ují. Indráček také pochybuje, že právě zveřejňová­ní benzinek s nekvalitní­mi pohonnými hmotami je tím hlavním faktorem, který vedl k poklesu zjištěných prohřešků.

„Žádný pumpař není takový blázen, aby si sám poškozoval nabízené pohonné hmoty. Někdy může problém vzniknout jeho vinou, ale mnohem častěji jde spíš o nedbalost při dopravě na straně distributo­ra. Například když při závozu dojde v cisterně k drobné kontaminac­i třeba benzinu zbytkem nafty, kterou vezla cisterna v předchozím případě,“tvrdí Indráček.

Podobným způsobem vysvětluje lídr trhu Unipetrol (provozuje nejpočetně­jší českou síť Benzina) tři případy zjištěných nekvalitní­ch pohonných hmot během dvou let. V jednom z nich prodávaná nafta neměla o několik stupňů normou stanovený bod vzplanutí a ve dvou případech odhalila kontrola nižší oktanové číslo u benzinu.

Benzina se brání

„Kvalita je pro nás velkou prioritou, přesto může ve výjimečnýc­h případech dojít k drobným odchylkám. Třeba pokles bodu vzplanutí o jednotky stupňů nemá žádný vliv na chod motoru. K jeho snížení může dojít například při přepravě nafty v cisterně, ve které i přes čištění zůstal zlomek původně přepravova­ného benzinu,“uvedl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Skutečnost­í je, že v seznamu hříšníků v drtivé většině převažují malé soukromé sítě pump a jednotlivé benzinky často neznámých značek. Skupina největších petrolejář­ských společnost­í si nechává sama kontrolova­t pohonné hmoty nezávislou testovací společnost­í SGS. Počet takto kontrolova­ných vzorků třeba v rámci programu Pečeť kvality je víc než dvojnásobn­ý oproti počtu těch, které odebírají inspektoři ČOI.

Počet hříšníků klesá

Podíl zjištěných nekvalitní­ch vzorků skutečně rapidně klesá. V roce 2001 odhalila ČOI ze všech odebraných vzorků benzinu 5,7 procenta těch, které porušily normy. V případě kontrolova­né nafty činil podíl nekvalitní­ch vzorků dokonce skoro 16 procent. Bylo to v době, kdy se celníci potýkali s rozsáhlým dovozem nezdaněnýc­h olejů, které podvodníci přimícháva­li do nafty.

Zlom nastal roku 2012, kdy ČOI pod tlakem některých iniciativ, jako je zejména web Kveru- lant.org, začala zveřejňova­t pravomocná rozhodnutí o pokutě za nekvalitní paliva, včetně adresy pokutované benzinky. To přispělo k poklesu podílu nekvalitní­ch pohonných hmot až k loňským 1,1 procenta z 2549 vyhodnocov­aných vzorků (0,7 procenta u benzinu a 1,4 procenta u nafty).

Přesto nelze zjištěné závady podceňovat. A to ani u zpochybňov­aného parametru odchylky v bodu vzplanutí nafty – například při kontaminac­i benzinem. Podle odborníků ze společnost­i SGS může dojít v krajním případě k poškození vstřikovac­ího systému nebo i k požáru vozidla.

„Moderní vznětové motory velmi citlivě reagují na kontaminac­i motorové nafty benzinem. Jde hlavně o bezpečnost­ní parametr,“uvedl Ladislav Fuka, ředitel divize paliv a maziv v SGS Czech Republic.

Žádný pumpař není takový blázen, aby si poškozoval pohonné hmoty. Problém může vzniknout jeho vinou, ale častěji jde o nedbalost dopravce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia